Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/1997 vsk 52 s. 715

Kosteus kuriin rakennuksissa

Kosteusvauriot ja home aiheuttavat rakennuksissa huomattavia vahinkoja, joiden korjaaminen on sekä hankalaa että kallista. Kosteuden aiheuttamat terveyshaitat tulevat ilmi vasta sitten, kun rakennuksen kostuminen on päässyt jo pitkälle. Tällöin tarvitaan lähes aina rakenteiden purkamista ja korvaamista uudella materiaalilla. Sairasta rakennusta ei voi hoitaa oireita lievittämällä, vaan ainoastaan poistamalla niiden syy.

Ympäristöministeriö ja Kuluttajavirasto ovat julkaisseet opaskirjaset osana Kosteus kuriin -kampanjaa. Oppaista voi rakennusasioihin perehtymätönkin saada tietoa niistä kohdista, joita rakennuksessa tulisi erityisesti tarkkailla kosteus- ja homevaurioiden mahdollisina pesimispaikkoina. Tarkastuskierroksen voi suorittaa vastaamalla mm. kysymyksiin: "Onko ikkunoihin tiivistynyt kosteutta? Tuntuuko jossain homeen hajua? Kertyykö ulkoseinien vierille vettä? Ovatko räystäskourut ja syöksytorvet puhtaita roskista? Näkyykö parketissa tummumista tai värimuutoksia?" jne.

Kosteus- ja homevaurioiden syinä ovat huolimaton suunnittelu, halvimpien materiaalien käyttö, huono työn laatu ja puutteellinen valvonta. Kuitenkin yksinkertaisia perusohjeita noudattamalla olisi suuri osa nykyisistäkin vaurioista voitu estää. Taloudellisten nousukausien rakentamisesta näkyy kova kiire, jolloin laadusta on selvästi tingitty ja joka sitten kostautuu vuosien ja vuosikymmenten kuluttua asukkaiden terveysongelmina.

Lue myös

On arvioitu, että yli puolessa kerrostaloasunnoista on kosteusvaurioita tai niiden jälkiä. Niiden korjaaminen maksaa noin 5,5 miljardia markkaa. Pientalopuolella tilanne ei ole yhtään lohdullisempi. Lähes puoli miljoonaa pientaloasuntoa kaipaisi kosteusvauriokorjauksen tai tarkastamisen. Yhteistä kummallekin talotyypille on, että suurimmat ongelmat ovat taloissa, jotka on rakennettu pian uusien rakennusmateriaalien tai työskentelytapojen käyttöönoton jälkeen. Esim. kun siirryttiin paikalla rakentamisesta elementtirakenteisiin ei uusien materiaalien toimivuudesta ollut tietoa eikä kokemusta.

Homeen turmelemien rakenteiden purkaminen tuo oman terveyshaittansa. Purkutyömaalla työskentelevien on suojauduttava homepölyaltistusta vastaan ja vaurioilta säästynyt rakennuksen osa on eristettävä pölyn leviämisen ehkäisemiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030