Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/1997 vsk 52 s. 857

Massiivinen poliorokotuskampanja Aasiassa

Joulukuun ja tammikuun aikana yhdeksässä Aasian maassa yhteensä 250 miljoonaa lasta sai poliorokotuksen, yksin Intiassa 117 miljoonaa. WHO:n rokotusohjelman johtaja tri Jong-Wook Lee toteaa, että tämä on suurin läpimurto polion eradikaatio-ohjelman aikana.

- Intian niemimaa on ollut vuosia tärkein polioviruksen elinalue, ja sieltä on vuosittain raportoitu 2/3 tai jopa 3/4 maailman poliotapauksista. Vuodenvaihteen rokotuskampanjalla Intiassa, Bangladeshissa ja Pakistanissa on historiallinen merkitys taistelussa polion hävittämiseksi.

Kun polion eradikaatiotavoite asetettiin vuonna 1988, Intian niemimaan kolmesta valtiosta raportoitiin 25 730 poliotapausta, mikä oli 73 % koko maailman poliotapauksista. Vuonna 1995 poliotapauksia oli näissä maissa enää 3 820, mikä oli 54 % kaikista raportoiduista.

Lue myös

Poliorokotuksia varten järjestettiin kansallisia rokotuspäiviä. Intiassa 650 000 rokotuspisteessä rokotuksia antoi yli 2,6 miljoonaa terveydenhuollon työntekijää ja vapaaehtoista. Vapaaehtoisapu on ollut valtava voimavara kaikissa maissa. Bangladeshissa kansallisten rokotuspäivien vapaaehtoistyöhön osallistui arviolta joka 250. kansalainen.

Tavoitteen mukaan polio voidaan julistaa hävitetyksi ensi vuosikymmenen puolivälin tienoilla. Viime aikoina tosin on takaiskuja tullut esimerkiksi Albaniassa, jossa viime keväänä puhjenneessa polioepidemiassa sairastui toistasataa ihmistä ja kuoli 13. Epidemia laantui loppuvuodesta. Maassa järjestettiin massiivinen kahden kierroksen rokotuskampanja loka-marraskuussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030