Ajan­kohtai­sta 10/1997 vsk 52 s. 1165

Ny chefredaktör för svenska Läkartidningen

Läkartidningen i Sverige har från den 1 april ny chefredaktör. Mats Ekdahl, 48 år, efterträder då Bosse Tolander som avgick redan den 1 september 1996. Mats Ekdahl har under sin karriär som journalist och författare fått enseendet att vara en "tidningsmakare", en av de mest ansedda fackjournalisterna i Sverige under 1980- och 90-talen.

Ekdahl är inte läkare; det var inte heller de tre föregående chefredaktörerna, Gunnar A Olin, Sven Forsse och Bosse Tolander vilka lett Läkartidningen sedan 1965. Ekdahl gick i början av 1970-talet i Journalisthögskolan i Stockholm och verkade därefter som reporter för Vecko-Journalen som nedlades 1980. Han har senare varit chefredaktör för tidningarna Resumé och Vi. Vardera moderniserade han och fick det svenska Stora journalistpriset 1985 for omläggningen av Resumé.

Mats Ekdahl var 1994-95 den förste innehavaren av gästprofessuren i journalistik vid Stockholms Universitet. Sedan dess har han ägnat sig åt författarskap. t ex böckerna "Tidningsmakarna-Skapandets filosofi" och "Reklamens historia".

Lue myös

Den svenska Läkartidningen har de senaste 30 åren haft en mer journalistisk linje än de övriga nordiska motsvarande tidningarna. Valet av Ekdahl till ny chefredaktör befäster denna linje som säkert kommer att förbättras ytterligare. Ekdahl är journalist och tidningsman av tungviktsklass De svenska kollegerna är att gratulera till att ha fått honom som chef för sin tidskrift.

Kirjoittajat

Maria de Lisitzin: Ahkera kissa. Tussipiirros vuodelta 1991.
Valok. Matti Ruotsalainen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030