Ajan­kohtai­sta 11/1997 vsk 52 s. 1317

Viides Ylpön kannu Jarmo Visakorvelle

Tampereen lääkäripäivien tunnustuspalkinto luovutettiin tämän vuotisten päivien yhteydessä viidennen kerran, ja sen sai nyt Tampereen yliopiston entinen rehtori ja pitkäaikainen lastentautiopin professori Jarmo Visakorpi.

Ylpön kannu annetaan tunnustukseksi ansiokkaasta työstä suomalaisen perheen terveyden ja sitä kautta koko kansakunnan hyväksi. Visakorven ansioiden joukossa keskeinen peruste oli hänen työnsä rintaruokinnan edistämiseksi. "Tässä yhtymäkohta arkkiatri Arvo Ylppöön on selvä, sillä lastentautiopin professori Arvo Ylppö teki itse voimaperäistä työtä imetyksen hyväksi 1920- ja 1930-luvuilla", Tampereen lääkäripäivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Timo Vesikari sanoi luovutuspuheessaan.

Vesikarin mukaan rintaruokinnan suosio oli Suomessa alimmillaan vuonna 1972, jolloin Jarmo Visakorpi tuli aloittamaan Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan toimintaa. Vain kolmannes äideistä imetti lastaan 2,5 kuukauden kuluttua synnytyksestä ja puolen vuoden kuluttua enää 7 %. Visakorven aloitteesta tehtiin selvitys Tampereen rintaruokintatilanteesta ja järjestettiin sen jälkeen voimallinen kampanja asian edistämiseksi. "Oikealla tavalla esitetty viesti rintaruokinnan eduista levisi koko Pirkanmaalle, ja vuosina 1982-83 alueen äideistä 90 % imetti kolme kuukautta ja 70 % puoli vuotta. Luvut olivat suurimmat Suomessa todetut."

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030