Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/1997 vsk 52 s. 1705

Lastentautien tutkimussäätiö 50 vuotta

Lastentautien tutkimussäätiö perustettiin arkkiatri Arvo Ylpön täyttäessä 60 vuotta 1947. Säätiön tärkein toimintamuoto on ollut apurahojen jakaminen. Alusta alkaen on periaatteena ollut sellaisten summien jakaminen, jotka mahdollistavat tutkijan irrottautumisen päätoimiseen tutkimustyöhön. Apurahoja on myönnetty nuorille tutkijoille, jotka ovat työskennelleet tutkijaryhmissä vanhempien tutkijoiden ohjauksessa. Tällä tavoin on säätiö tukenut jo yli sadan väitöskirjan valmistumista. Muutoinkin ovat säätiön jakamat apurahat olleet aina avainasemassa suomalaisen lastentautien tutkimuksen tukemisessa.

Lastentautien tutkimussäätiö jakoi apurahoina lähes 6,9 mmk. Suurin rahasto, josta rahaa jaettiin oli apteekkari Ulla Hjeltin rahasto. Siitä jaetaan viiden vuoden aikana koko pääoma ja sen tuotto suomalaisen tautiperimän tutkimiseen. Tänä vuonna jaettiin 3,9 mmk, josta professori Leena Palotien tutkimusryhmä sai 1,1 mmk tutkimusprojektiin Suomalaisen tautiperinnön molekyylibiologiaa: geenipaikannuksesta tautien molekyylipatogeneesiin. Tämä oli samalla suurin yksittäinen apuraha.

Lue myös

Valtakunnallisista rahastoista jakoi Lastenklinikoiden Kummirahasto 418 000 mk. Tämän rahaston taustalla vaikuttaa Suomen Lastenklinikoiden Kummit ry., näyttävästi julkisuudessa kampanjoiva yhdistys, joka antaa 30 % tuotostaan tutkimukseen. Kummit lahjoittivat vielä keskosten ja vastasyntyneiden tutkimukseen 500 000 mk, joka jaetaan ensi syksynä hakemusten perusteella.

Lastentautioppi pitää sisällään itse asiassa koko lääketieteen kasvuikään sovellettuna. Lastentautien tutkimussäätiön mielenkiinnon kohteena on perinteisesti ollut kaikkein pienimmät eli keskoset ja vastasyntyneet. Tällä saralla on saatu merkittäviä havaintoja, joista on ollut selvää hyötyä potilaiden hoidossa. Suomalaiseen tautiperimään kuuluvia tauteja on tunnistettu ja kyetty aloittamaan perinnöllisyysneuvonta ja tautien varhaisvaiheen hoito ajoissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030