Ajan­kohtai­sta

21-geenikoetin tunnistaa kasvaimet, joihin CAF ei pure

Rintasyöpäpotilaiden hoitaminen toksisilla lääkeyhdistelmillä tilastollisen todennäköisyyden mukaan voi yksilön kohdalla mennä pahastikin harhaan. 21-geenikoetin auttaa tunnistamaan kasvaimet, joihin solusalpaajayhdistelmä CAF ei pure.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rintasyopa-Pixmac000014932881.jpg

Rintasyövän onkologisen hoidon suurimpia haasteita on oppia tunnistamaan ennakolta kasvaimen herkkyys sytostaateille. Ilman toimivaa koetinta potilaita on jouduttu hoitamaan toksisilla lääkeyhdistelmillä tilastollisen todennäköisyyden mukaan, mikä yksilön kohdalla voi mennä pahastikin harhaan.

Tuoreessa retrospektiivisessä analyysissä pohjoisamerikkalainen rintasyöpäryhmä raportoi 21-geenikoettimen erottelevan kainaloon levinneistä reseptoripositiivisista rintasyövistä ne, joissa CAF kannattaa lisätä adjuvanttiin tamoksifeenihoitoon. CAF vähensi uusimisia merkittävästi silloin, kun kasvain sai määrityksessä korkean uusimapistemäärän. Matala pistemäärä merkitsi, että CAF:in lisääminen ei hyödyttänyt siitä huolimatta, että kasvain oli levinnyt kainaloon.

21-geenikoettimen on aiemmin osoitettu erottelevan kainaloon leviämättömistä reseptoripositiivisista rintasyövistä ne, joiden hoidossa pelkkä tamoksifeeni ei riitä. Luokituksen suuri pistemäärä merkitsi sitä, että potilas hyötyi kemoterapian lisäämisestä liitännäishoitoon, matalat pisteet päinvastoin.

Tuoreessa analyysissä oli tutkittavana 40 % (n=367) liitännäishoitotutkimuksen näytteistä. Potilaat oli satunnaistettu saamaan joko tamoksifeenia (näytteitä 148) tai CAF + tamoksifeenia (näytteitä 219). Kasvaimet olivat kainaloon levinneitä ja reseptoripostiivisia. Geenikoettimen pisteluokitus ennusti uusimista pelkää tamoksifeeniä saaneiden ryhmässä merkitsevyydellä p=0.006, (HR 2.64, 95 % CI 1.33-5.27), 50 pisteen erolle.

CAF ei hyödyttänyt potilaita, joiden kasvaimen pistemäärä oli alle 18 (log-rank p=0.97; HR 1.02. 0.54-1.93). Jos pistemäärä oli yli 30, CAF vähensi uusimista todennäköisyydellä log rank p=0.033, HR 0.59, 0.35-1.01. Analyysissä otettiin huomioon kainalometastaasien määrä.

Aiemmin on raportoitu vastaavanlaiset tulokset 70-geeniprofiilista, joka osoitti retrospektiivisessä aineistossa, että kainaloon levinneessä reseptoripositiivisessa rintasyövässä on potilaita, jotka eivät hyödy kemoterapiasta.

Vakiintuneessa käytössä olevien ennusteellisten tekijöiden ja monigeeniprofiilimääritysten tuottama ennuste eroaa noin kolmanneksessa tapauksista. Viimeisimmät St. Gallen -hoitosuositukset sallivat jo multigeeniprofiilimääritysten käytön liitännäishoidon valinnassa, mutta useimmat kliinikot odottanevat prospektiivisten tutkimusten valmistumista. Ne tulevat valaisemaan, parantaako monigeeniprofiilimäärityksen käyttäminen liitännäishoidon valinnassa rintasyöpäpotilaan eloonjäämistä.

Päivi Hietanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030