Lehti 29: Ajan­kohtai­sta 29/1997 vsk 52 s. 3373

Anders Jahren nuoren tutkijan palkinto Olli-Pekka Kallioniemelle

Tampereen yliopiston lääketieteellisen teknologian ja bioteknologian professori Olli-Pekka Kallioniemi on saanut Anders Jahren nuoren tutkijan palkinnon. Kallioniemi jakaa 300 000 Norjan kruunun arvoisen palkinnon yhdessä Aarhusin yliopistossa Tanskassa työskentelevän Soren Nielsenin kanssa.

Kallioniemi saa palkinnon kehittämästään tekniikasta, joka on avannut uusia mahdollisuuksia geneettisten syöpämuutosten kartoittamiseen. Erityisesti syövän syntyyn ja uusiutumiseen liittyvän geenimonistuman tutkimus on edennyt sen ansiosta nopeasti. Menetelmä on laajassa käytössä eri puolilla maailmaa. Kallioniemen tutkimusryhmän tavoitteena on eturauhassyövälle ja rintasyövälle altistavien geenien löytäminen tutkimalla suvuittain esiintyviä syöpiä.

Kallioniemi toimii Tampereen yliopiston lääketieteellisen teknologian instituutissa professorina, TAYS:n laboratorion apulaisylilääkärinä ja Tampereen syöpägenetiikan tutkimusyksikön johtajana. Hän on paraikaa virkavapaalla NIH:n vierailevana tutkijana Marylandissa Yhdysvalloissa.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030