Lehti 31: Ajan­kohtai­sta 31/1997 vsk 52 s. 3632

Näkökulmia hulluuteen

Jorge Enrique Adoun, ecuadorilainen kirjailija, Bernardo Atxaga, Espanjan nykykirjallisuuden tunnetuimpia edustajia, Vivica Bandler, suomalainen teatteriohjaaja, Rosalyn Carter, mielenterveyskeskuksen johtaja, Yhdysvaltain ensimmäinen nainen 70- ja 80-luvuilla, Johan Galtung, norjalainen rauhantutkija ovat aakkosjärjestyksessä ensimmäisiä niistä 17 tunnetusta henkilöstä, jotka suostuivat Suomen Mielenterveysseuran suuruudenhulluun kirjoituspyyntöön.

Seuran 100-vuotisjuhlakirjan toimituskunta lähetti kirjeen noin viidellekymmenelle merkittävälle henkilölle eri puolille maailmaa - joukossa oli kirjailijoita ja muita taiteilijoita, filosofeja, tiedenaisia ja -miehiä. Heiltä pyydettiin "omat reunamerkintänsä hulluuteen, niin kuin he itse halusivat ne merkitä" - ja pyydettiin tukemaan vapaaehtoista mielenterveystyötä luovuttamalla tekstinsä ilmaiseksi kirjaan.

Lähes kaikki pyynnön saaneet lähettivät hyvin perustellun vastauksen. Nelson Mandela, Peter Høeg, Umberto Eco, Risto Pelkonen ja monet muut eivät voineet ottaa tehtävää vastaan ajan puutteen tai muiden esteiden vuoksi.

Lue myös

Juhlakirjassa nyt julkaistuissa reunamerkinnöissä on sekä kirjoittajien oman mielen maisemia että maailmanhistoriassa ja aikakaudessamme ilmenevän hulluuden käsittelyä ja myös mielenterveystyön menneisyyttä ja nykypäivää. Esseitä, novelleja, kertomuksia ja yksi runo - lähes kaikki ensi kertaa julkaistuja.

Reunamerkintöjä hulluuteen, toimittanut Tarja Heiskanen. Suomen Mielenterveysseura, SMS-julkaisut, Jyväskylä 1997. 183 sivua. Julkaistu myös englanninkielisenä: Some Notes on Madness.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030