Lehti 31: Ajan­kohtai­sta 31/1997 vsk 52 s. 3632

Lääkkeet liikenteessä - kampanja käynnissä

Uudellamaalla on käynnistynyt kampanja, jolla kiinnitetään huomiota päihteiden ja lääkkeiden vaikutukseen liikenteen kannalta. Huumaavien aineiden sekakäyttö näyttää kasvavan ongelmaksi myös liikenteessä. Kansanterveyslaitos on tutkinut tänä vuonna syyskuuhun mennessä selvästi enemmän liikenteen huumetapauksia kuin viime vuonna; epäiltyjä on ollut jo 1 064.

Yksi osa Päihteet ja liikenne -kampanjaa on huomion kiinnittäminen lääkkeiden suorituskykyä heikentävään vaikutukseen liikenteessä. Toisaalta taas monissa tapauksissa lääkkeen jättäminen ottamatta voi olla suurempi riski kuin sen ottaminen.

Suomen Apteekkariliitto ja Helsingin apteekkariyhdistys ovat tuottaneet opasvihkosen Lääkkeet & liikenne, jota saa maksutta apteekeista. Siinä kerrotaan mm. punaisen kolmion merkityksestä ja eräistä lääkkeiden yhteisvaikutuksista, jotka voivat olla haitallisia liikenteessä. Lisäksi oppaassa kiinnitetään huomiota siihen, että lääkehoitoa aloitettaessa tai muutettaessa on syytä vähän aikaa tarkkailla reaktioitaan, ennen kuin astuu rattiin.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030