Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/1998 vsk 53 s. 186

Kalaa kerran viikossa

Kalaruoan hyödyistä on jälleen esitetty uusia todisteita. Physician's Health Studyn yli 20 000 amerikkalaisen 40-84-vuotiaan mieslääkärin aineistosta vertailtiin kerran viikossa kala-aterian nauttivia ja harvemmin kuin kerran kuussa kalaa syöviä. Enemmän kalaa syövillä äkillisen sydänperäisen kuoleman riski oli 52 % pienempi. Christine M. Albertin ym. tutkimus julkaistiin vuoden ensimmäisessä JAMAssa.

Tutkimuksessa kalan syönti oli yhteydessä pienempään äkillisen sydänperäisen kuoleman riskiin, mutta sepelvaltimotautikuoleman tai muun kuin äkillisen sydänkuoleman riskiä se ei näyttänyt pienentävän. JAMAn pääkirjoituksessa tutkimusta kommentoiva tri Daan Kromhout toteaakin, että tältä osin aiemmin on saatu täysin erilaisia tuloksia, joten lopullista vastausta joudutaan hakemaan edelleen. Havaintojen eroa saattavat selittää tutkimusmenetelmien erot, ja äkillisen sydänkuoleman määrittelykin on vaihdellut.

Lue myös

Tuloksiin on saattanut myös vaikuttaa se, että koko mieslääkärijoukko käytti kalaa sangen runsaasti. Vain 3 % aineistosta söi kalaa harvemmin kuin kerran kuussa ja toisaalta 90 % kuului vähintään kerran viikossa kalaa syöviin. Vähän kalaa syöville oli kasaantunut muutenkin enemmän elämäntapoihin liittyviä sydänkuoleman riskitekijöitä (tupakointi, alkoholinkäyttö, liikunnan puute).

Kalaravinnon sydäntaudeilta suojaavaa vaikutusta on tutkittu jo kohta kaksikymmentä vuotta; ensimmäisten tutkimustulosten pohjana oli Grönlannin eskimoiden ja tanskalaisten ruokavalion vertailu. Tri Kromhout katsoo tähänastisten tutkimustulosten todistavan, että kala-ateria kerran viikossa kuuluu osana terveelliseen ruokavalioon, vaikka monet yksityiskohdat kaipaavatkin lisäselvitystä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030