Ajan­kohtai­sta 12/1998 vsk 53 s. 1399

Ilo pidentää ikää sydänviikolla

Suomen Sydäntautiliiton sydänviikkoa vietetään 19.-26.4. Teemana on elämänilo ja muut hyvinvoinnin osa-alueet. Elämänilo halutaan saada esiin tästä totisesta kansasta, jota on pienestä pitäen kasvatettu käyttäytymään normien mukaan. Liika hyväntuulisuus voi herättää kanssaihmisissä epäilyksiä, jopa kateutta. Sydänviikolla pyritään antamaan tilaa kaikenlaisille tunteille, hyville ja huonoille, että ihminen voisi kokea ne ja tulla paremmin toimeen itsensä kanssa.

Säännöllinen liikkuminen on sydänviikon aiheita. Yli puolet suomalaisista aikuisista harrastaa liikuntaa säännöllisesti, mutta vain kolmannes liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Suurin osa nuorista on erittäin huonokuntoisia. Nuoret ovat jakautumassa liikunnallisiin ja paikallaanolijoihin. Joka viides alle 18-vuotias ei harrasta lainkaan liikuntaa. Peruskouluikäisten koululiikunnan viikkotuntimäärät ovat Euroopan kolmanneksi pienimmät ja lukioikäisten kaikkein pienimmät. Sydäntautiliitto haluaa kannustaa eri tahoja järjestämään iloisia liikuntatapahtumia, joihin kaikki voisivat osallistua. Sydämen kannalta suurin hyöty saadaan liikunnasta, jolla kulutetaan viikoittain 1 500-2 000 kaloria. Päivittäin pitäisi liikkua joko yhtäjaksoisesti tai pätkissä noin tunti reipasta kävelyvauhtia.

Vuodesta 1994 lähtien on Sydäntautiliitto tuottanut aineistopaketteja oma-apuryhmiin, joissa opetellaan verenpaineen hallintaa terveiden elämäntapojen ja liikunnan avulla sekä kolesterolitason vakaannuttamista. Ryhmiä ohjaavat koulutetut maallikot ja kuka tahansa voi osallistua ryhmän toimintaan.

Lue myös

Erityisesti nuorille on suunnattu suolankäytön vähentämiseen tarkoitettu sydänviikon osateema. Aikuinen saa suolaa noin 10 g vuorokaudessa, kun suolan saannnin ylärajana pidetään viittä grammaa. Natriumin fysiologinen tarve vastaa alle 2 grammaa ruokasuolaa. Suomalaiset tottuvat liian suolaiseen ruokaan jo pikkulapsesta lähtien, ja on havaittu, että viisivuotiaat saavat suolaa päivittäin yli aikuistenkin tarpeen. Nuorten suosimat kerroshampurilaiset, nakit, perunalastut, popcorn ja kinkkupizza sisältävät kaikki 2-5 g suolaa. Sydänviikolla halutaan pudottaa pois puolet nuorten saamasta suolasta. Noin 1 500 kouluruokalaa osallistuu sydänystävällisen ruokailun kampanjaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030