1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. 50-vuotias Vanhustyön keskusliitto: Tavoitteena kattava paikallisten palvelujen verkosto
Ajan­kohtai­sta 14/1999 vsk 54 s. 1868

50-vuotias Vanhustyön keskusliitto: Tavoitteena kattava paikallisten palvelujen verkosto

- Ikäihmisten oikeus päättää omista asioistaan ja saada tarvitessaan oikeanlaista hoitoa ja apua toteutuu ainoastaan silloin, kun maassa on kattava paikallisten palvelujen verkosto ja jokaisessa vanhustyön yksikössä yhteisesti sovittu laatupolitiikka, sanoi Vanhustyön Keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen liiton 50-vuotisjuhlissa Helsingissä.

Karjalainen totesi, että järjestöt pystyvät palvelutuotantonsa ja vapaaehtoistyönsä avulla olemaan merkittävä palvelujen tarjoaja, mutta kunnilla tulee silti säilyttää lakisääteinen vastuu järjestää palveluja. Valtion tehtävänä on varmistaa palvelujen tasapuolisuus. Vanhustyön keskusliitolla on yli 300 jäsenyhteisöä, joilla on lähes 7 500 palveluasuntoa, yli 9 000 vanhusten vuokra-asuntoa ja runsaat 2 000 vanhainkotipaikkaa.

Liitto edellyttää, että sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyisi pikaisesti laatimaan ikääntyneiden kuntoutusohjelmaa. Kuntoutuksessa tulee ennakoida vanhuuden eteneminen siten, että tuetaan ihmisen omatoimisuutta eri tavoin ja kytketään kuntoutus sekä kunnon ylläpitäminen tiiviiksi osaksi arkipäivän toimintaa.

- Vanhustyön keskeisiä kehittämiskohteita ovat kotisairaanhoidon ja kotona asumisen tukeminen sekä kuntoutus. Vanhuspotilaat arvostavat hoidon jatkuvuutta, jota he pitävät hyvän palvelun tunnusmerkkinä, kertoi Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja, geriatrian professori Reijo Tilvis.

Lue myös

Vanhustyön keskusliiton 50-vuotisjuhlissaan julkistamassa Vanhuspoliittisessa ohjelmassa sanotaan mm., että iäkkäiden ihmisten vaikutusmahdollisuus asuinpaikkansa päätöksentekoon tulee turvata nykyistä paremmin esimerkiksi lakisääteisten vanhusneuvostojen avulla. 65 vuotta täyttäneiden henkilöiden määrä on kolminkertaistunut 50 vuodessa, ja kolmen vuosikymmenen päästä joka neljäs suomalainen on täyttänyt 65 vuotta. Parantaakseen ikääntyvän väestön asemaa Vanhustyön keskusliitto ryhtyy arvioimaan ikääntyvien ihmisten käyttämiä tuotteita sekä aikoo julkistaa hyvien tuotteiden ja palvelujen kriteerit.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.

Kommentti
Kielellä on väliä

Jos potilas ei ymmärrä mitä lääkäri hänelle yrittää sanoa, murenee hoitosuhteen pohja, kirjoittaa Eija Kalso.

Blogi
Keskity nyt

Olen kehittänyt keskittymiskyvyn häiriön enkä löydä sille muuta syytä kuin muuttuneen median käyttöni, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Lääkäriliitto: aborttilakia uudistettava kansalaisaloitteen mukaisesti

Perustelujen vaatimisesta ja kahden lääkärin tapaamisesta halutaan luopua.

Ajassa
THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan

Ikä lisää kuoleman riskiä perusterveilläkin.