Ajan­kohtai­sta

7-8 tunnin uni takaa parhaan älysuorituksen

Erikoistutkija Erkki Kronholmin mukaan kahdeksan tunnin unia ei voi kuitenkaan lähteä suosittelemaan koko väestölle sopivana normina.

Keskimääräistä lyhyempään eli 6 tuntia tai sitä vähemmän nukkuvat suoriutuvat kognitiivisissa testeissä keskimäärin huonommin kuin 7-8 tuntia nukkuvat. Myös keskimääräistä pidempään eli 9 tuntia tai sitä enemmän nukkuvat suoriutuvat testeissä huonommin kuin 7-8 tuntia nukkuvat.

Tutkimuksen tehneen THL:n mukaan tulokset tukevat aiempia vielä selittämättömiä tuloksia, joiden mukaan sekä poikkeuksellisen lyhyt- että pitkäunisten joukossa monet keskeiset terveysriskit ovat kohonneet.

Erikoistutkija Erkki Kronholmin mukaan 7-8 tunnin unia ei voi kuitenkaan lähteä suosittelemaan koko väestölle samalla lailla sopivana normina.

- Unentarve vaihtelee aidosti populaatiossa, joillekin ihmisille riittää luontaisesti lyhyempi uni. Siitä ei varmaan olisi haittaa, että vähän nukkuvia suosittelisi nukkumaan hieman pidempään, mutta ei ole tieteellisesti riittäviä perusteita sille, että pitkään nukkuvia kehotettaisiin lyhentämään untaan, Kronholm sanoo.

Väestötason tutkimuksesta tiedetään, että keskiarvosta poikkeava uni korreloi voimakkaasti muun muassa sydän- ja verisuonitauti- sekä liikalihavuusriskeihin. Korrelaatio on u:n muotoinen, eli sekä lyhyt- että pitkäuniset kuuluvat riskiryhmiin.

Lyhyen unen korrelaatiosta sairaus- ja kuolleisuusriskeihin on olemassa joitain selittäviä päätelmiä ja teorioita, mutta pitkäunisuudesta niitä ei juurikaan ole.

- Tämä tutkimus osoittaa, että terveysriskien tapaan myös kognitiivinen toimintakyky korreloi unen pituuteen. Arvio on, että varsinkin pitkäunisuus voisi ennustaa dementiaa. Siitä alamme piakkoin tehdä seurantatutkimusta, Kronhom sanoo.

Kronholmin mielestä lääkäri voisi vastaanotolla kysyä potilaaltaan, paljonko hän keskimäärin nukkuu ja onko unen laatu hyvä.

- Jos potilas nukkuu riittämättömästi, olisi hyvä keskustella, voisiko asiaa parantaa elämäntapamuutoksilla. Tai jos potilaan uni alkaa yllättäen pidentyä, aiheeseen olisi myös hyvä tarttua. Sillä, minä tunteina unensa nukkuu, ei ole juurikaan merkitystä. Sen sijaan unirytmin säännöllisyydellä on iso merkitys terveyden ja suoriutumiskyvyn kannalta. Univelat on myös syytä aina nukkua pois.

THL:n tutkimus julkaistiin Euroopan Unitutkimusseuran Journal of Sleep Research -lehdessä.

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030