Ajan­kohtai­sta

76 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi koronarokotetta

Erikoissairaanhoidon kuormitus jatkuu suurena.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Koronarokotusten kohdeväestöstä eli 12 vuotta täyttäneistä 85 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen koronarokoteannoksen. Kaksi rokoteannosta on heistä saanut 76 prosenttia.

Tämänhetkisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun ensimmäisellä viikolla, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Paikallisen epidemiatilanteen heikentyessä on edelleen mahdollista ottaa käyttöön hybridistrategian mukaisia toimenpiteitä kuntakohtaisesti tai laajemmalla alueella, ministeriö muistuttaa.

Erikoissairaanhoidon potilasmäärät vastaavat helmikuun määriä

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut viimeisen kolmen viikon aikana erityisesti vuodeosastoilla, 58 potilaasta 103 potilaaseen. Samaan aikaan teho-osastojen potilasmäärät ovat kasvaneet 23 potilaasta 34 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 28 uutta koronaviruspotilasta.

Erikoissairaanhoidon potilasmäärät vastaavat nykyisellään helmikuun 2021 lopun potilasmääriä.

Tartuntatautirekisteriin oli 20. lokakuuta mennessä ilmoitettu 1 133 koronaan liittyvää kuolemaa.

Edellisen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut. Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50−79-vuotiailla, rokottamattomilla henkilöillä, joilla riski on 28-kertainen verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

– Tilanteen hillitsemiseksi tärkeintä on kaikin keinoin edistää mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta ja terveysturvallisia toimintatapoja alueellisella ja paikallisella tasolla, tiedotteessa muistutetaan.

Lue myös

Ilmaantuvuus suurin rokottamattomilla 12–49-vuotiailla

Ilmaantuvuus on noussut. Kahden viikon aikana tartuntoja ilmaantui 137 sataatuhatta asukasta kohden, kun kahden edellisen viikon aikana lukema oli 124.

Edellisten kahden viikon aikana tartuntojen ilmaantuvuus on ollut suurin 12−49-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä.

Muuttunut ohjeistus testiin hakeutumisesta on vaikuttanut tehtyjen testien määrään. Viikolla 41 testejä tehtiin noin 80 300, lähes saman verran kuin edellisviikolla. Testatuista näytteistä 4,6 prosenttia oli positiivisia. Osuus on laskenut hieman tätä edeltävästä viikosta, jolloin lukema oli 4,9 prosenttia.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030