1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. A(H1N1) pisti piristysruiskeen rokotebisnekseen
Ajan­kohtai­sta

A(H1N1) pisti piristysruiskeen rokotebisnekseen

A(H1N1)-influenssa on piristysruiske monen lääkeyhtiön liiketoiminnalle, mutta se voi myös osaltaan myllertää koko rokotebisnestä.

A(H1N1) pisti piristysruiskeen rokotebisnekseen Kuva 1 / 1

A(H1N1)-influenssa on piristysruiske monen lääkeyhtiön liiketoiminnalle, mutta se voi myös osaltaan myllertää koko rokotebisnestä.

Pandemiasta ovat hyötyneet esimerkiksi rokotevalmistajat GlaxoSmith­Kline, Novartis, Sanofi-Aventis, AstraZeneca ja Baxter, mutta rokotebisneksen hunajapurkki voi houkuttaa muitakin tulokkaita.

Nordean analyytikko Sami Sarkamies arvelee, että moni yhtiö saattaa alkaa panostaa rokotteisiin hyötyäkseen seuraavasta pandemiasta. Vastaavanlainen ilmiö nähtiin vuoden 2005 lintuinfluenssan jälkeen.

– Asiakkaan näkökulmasta kilpailun lisääntyminen pitää hintoja järkevämmällä tasolla ja auttaa jatkossa siinä, että uusia rokotteita voidaan kehittää entistä nopeammin, Sarkamies toteaa.

Rokotebisnes kiinnostaa lääkealan muuten huonontuneista näkymistä huolestuneita yhtiöitä, koska uusia rokotteita tarvitaan varmasti aika ajoin. Geneerinen kilpailukaan ole toistaiseksi pilaamassa markkinoita.

Uusia uhkia tulee aina

A(H1N1) on kasvattanut yhtiöiden liikevaihtoja sadoilla miljoonilla euroilla. GSK:n on arvioitu saavan rokotteesta jopa 2,5 miljardin euron liikevaihdon. Vaikka kyse on tilapäisestä ilmiöstä, vastaavia pandemioita on myös tulevaisuudessa.

– Hiljattain on nähty muitakin pandemioita, kuten sars. Näyttää siltä, että jatkossa uusia globaaleja uhkia voidaan odottaa parin vuoden välein. Jos tämä ilmiö tulee jäädäkseen, niin rokotteita ja muita tuotteita valmistavat yhtiöt hyötyvät jatkossakin, Sarkamies sanoo.

Rokotevalmistajien lisäksi pandemioista hyötyvät lääkevalmistajat sekä yhtiöt, jotka valmistavat naamasuojusten ja desinfiointilaitteiden kaltaisia tarvikkeita.

Sarkamiehen mukaan A(H1N1) on omalta osaltaan tukenut koko lääketoimialan markkinaennusteiden päivittämistä positiivisempaan suuntaan. Yhdysvaltain markkinoilla ei poikkeuksellisesti uskottu nähtävän kasvua viime vuonna, mutta sitä kuitenkin tuli.

– Ajoitus on ollut aika hyvä lääkeyhtiöiden kannalta, jos näin voi sanoa. Vuosi olisi ollut muuten paljon haastavampi.

Ylijäämärokotteet jäivät riesaksi

Muutamat Euroopan valtiot ovat viime viikkoina ilmoittaneet, että ne haluavat myydä yli jääneitä rokotteita tai perua valmistajille jo tehtyjä rokotetilauksia. Rokotteiden kysynnän romahtamista ja liian suuria hankintoja tuskailevat ainakin Ranska, Saksa, Hollanti ja Englanti.

Firstwordin mukaan GSK:n osakekurssi on laskenut tammikuun alussa yli neljä prosenttia ylijäämärokotteiden takia.

Rokotetilausten peruminen ja rokotteiden palauttaminen olisivat luonnollisesti takaisku lääkeyhtiöille, mutta Sami Sarkamies epäilee palautusten mahdollisuutta käytännössä.

– Sopimukset ovat varmaan aika hyviä myyjän kannalta, koska asiassa oli kova kiire ja ehkä enemmän myyjän markkinat.

Miia Soininen
Kuva: Frenta / Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.