Ajan­kohtai­sta

A(H1N1)-testit koettelevat HUSLABin kapasiteettia

HUS:n epidemiologinen yksikkö suosittelee, että PCR-testi otettaisiin ainoastaan teho- ja sairaalahoitoon joutuvilta potilailta, joiden epäillään sairastavan A(H1N1)-influenssaa. Yksityissektorilla ja perusterveydenhuollossa testi tulisi ottaa vain erityisistä syistä.

HUS:n epidemiologinen yksikkö suosittelee, että PCR-testi otettaisiin ainoastaan teho- ja sairaalahoitoon joutuvilta potilailta, joiden epäillään sairastavan A(H1N1)-influenssaa.

Yksityissektorilla ja perusterveydenhuollossa testi tulisi ottaa vain erityisistä syistä, kuten kuntien epidemian alkuvaiheessa ryväsepäilyissä esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa.

HUS:n epidemiologinen yksikkö ohjeisti alueen kuntia aiheesta sähköpostitse tänään. Viestissä korostetaan, että A(H1N1)-diagnoosi voidaan nyt epidemian alettua tehdä kliinisten kriteerien perusteella. Viruslääkityksen aloittaminen ei vaadi laboratoriovarmennusta.

Pikatesti käyttöön ryväsepäilyissä

HUSLABIN kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja, professori Martti Vaara suosittelee, että ryväsepäilyissä käytettäisiin influenssa-antigeenitutkimusta pikatestillä.

– Tuolloin näyte pitäisi ottaa vähintään kolmesta epäilystä. Yksittäisten tautitapausten tunnistamiseen testi ei sovi, koska negatiivinen tulos ei ole poissulkeva, Vaara painottaa.

– Mutta jos kolmelle koululaiselle tehdyistä testeistä yksikin on positiivinen, tiedetään, että koulussa on A(H1N1)-influenssaa. Pikatestit ovat vaihtoehto paitsi kalliille myös laboratorioiden kapasiteettia koettelevalle PCR-tutkimukselle.

Potilaita hoidettava oireiden perusteella

HUSLAB toimii Vaaran mukaan tällä hetkellä kapasiteettinsa ylärajoilla. Tällä viikolla laboratorioon on saapunut päivästä riippuen 306-757 PCR-näytettä. Näytteitä saapuu myös muista miljoonapiireistä.

– Helsinkiin on hyvät logistiset yhteydet ja HUSLABilla suurin kapasiteetti.

HUSLABin resursseja ei Vaaran mukaan kuitenkaan kannata lisätä, koska epidemian huippu on jo lähestymässä.

Vaara painottaa, että potilaita on hoidettava heidän oireidensa perusteella, olipa niiden aiheuttaja mikä tahansa.

– Hoito Tamiflulla on aloitettava heti, koska se tehoaa parhaiten 48 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. On turha odottaa vuorokauden ajan laboratoriotestin valmistumista.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030