Ajan­kohtai­sta

A(H1N1) voi vielä aiheuttaa yllätyksiä

THL uudisti influenssapandemian ohjeistusta.

Tänään julkistetun THL:n ohjeen mukaan alle kolmivuotiaat A(H1N1)-potilaat eivät enää kuulu viruslääkkeillä aina hoidettaviin ryhmiin.

Tutkimusprofessori Petri Ruudun mukaan viranomaisohjeiden lieventäminen ja alle kolmivuotiaiden poistaminen riskiryhmästä liittyy tietoihin, joita taudinkuvasta on erityisesti lasten osalta saatu.

– Ei ole perusteltua määrätä alle kolmivuotiaille hengitystieinfektioita sairastaville potilaille automaattisesti influenssaviruslääkettä, jolla voi kaiken lisäksi olla sivuvaikutuksia. Mutta jos tauti näyttää influenssalta ja oireet ovat voimakkaat, lääkäri voi määrätä lääkettä harkintansa mukaan.

Kun tähän saakka on ohjeistettu, että ennen töihin, kouluun tai päivähoitoon paluuta pitäisi olla yksi kuumeeton päivä, nyt palataan Ruudun mukaan normaalikäytäntöön.

– Kun kuume on poistunut ja on riittävän terve, töihin voi palata nuhasta tai yskästä huolimatta.

Suuri osa sairastuneista nuoria

Suomessa A(H1N1)-influenssaan on todennetusti sairastunut yksi hoitohenkilökunnan jäsen. Kaikkiaan varmistettuja tapauksia on 211, joista sairaalassa on hoidettu noin 15:tä potilasta. Osa heistä oli alkuvaiheessa sairaalahoidossa eristyssyistä.

THL:n tiedossa on Ruudun mukaan yksi tehohoidossa ollut potilas. Potilas tarvitsi respiraattoria, mutta on jo tervehtynyt.

– Suomessa on havaittu sama trendi kuin muualla maailmalla, että suuri osa sairastuneista on ollut nuoria ja työikäisiä. Laajimmat materiaalit osoittavat, että sairastuneiden keski-ikä on 23–26 vuotta. Yli 60-vuotiaita on ollut hyvin vähän. Suurin sairastuvuus on 10–20 vuoden ikäluokassa.

Rokotusten priorisointi yhä kesken

Rokotuksia ei kuitenkaan olla aluksi suuntaamassa 10–20-vuotiaiden ikäryhmälle.

– Priorisointiprosessi on yhä käynnissä, ja sen tulos julkaistaneen runsaan kahden viikon kuluttua.

Rokottaminen tähtää nimenomaan komplikaatioiden ehkäisyyn.

– Tässä pandemiassa on se erityispiirre, että yli 65-vuotiaat eivät ole erityisasemassa, kuten kausi-influenssassa. Rokottamaan tullaan kaikki pitkäaikaissairaat ikäryhmään katsomatta, raskaana olevat sekä terveydenhuollon henkilökunnasta influenssapotilaita ja -epäiltyjä hoitavat.

Ruutu arvioi, että myös lapsia tullaan rokottamaan, mutta sen arvioiminen, minkä ikäiset lapset rokotetaan, on vielä kesken.

Diagnostiikan merkitys korostuu

Ruutu korostaa diagnostiikan merkitystä. Ennen kuin influenssalääkkeitä ryhdytään laajemmin määräämään, täytyy varmistaa, että epidemia on todella alkanut.

– Laboratoriodiagnostiikkaan on nyt saatu lisää kapasiteettia.

Taudin toteamiseen on kahdenlaisia pikatestejä, joita tosin ei ole terveyskeskusten käytössä kovinkaan yleisesti.

– Se johtuu paljolti siitä, että kausi-influenssaviruslääkkeitä on aikaisemmin käytetty suhteellisen vähän. Niinpä paine influenssadiagnoosin varmistamiseen ei ole ollut kovin suuri. Siinä suhteessa influenssadiagnostiikan kulttuuri on muuttumassa.

Pandemia tuo mukanaan yllätyksiä

Vaikka A(H1N1)-pandemia näyttää tässä vaiheessa pelättyä lievemmältä, Ruutu ohjeistaa hoitohenkilökuntaa käyttämään kirurginmaskeja kohdatessaan potilaan, jonka epäillään sairastavan tautia.

– Kausi-influenssan yhteydessä varotoimiin on suhtauduttu vähän välinpitämättömästi. Käytännöt ovat olleet kovin kirjavia, ja nyt pyrimme suurempaan yhdenmukaisuuteen ohjeistuksen ja koulutuksen avulla.

Tällä hetkellä näyttää Ruudun mukaan siltä, että terveydenhuoltoon kohdistuu vähän tavallista vihaisempaan kausi-influenssaan verrattava kuormitus.

Pandemia on jo kuitenkin ehtinyt asettaa terveydenhuollolle haasteita.

– Keskikesällä jouduimme siirtymään tähän nykyiseen vaiheeseen kovalla kiireellä, kun osa terveydenhuollosta ei pystynyt toteuttamaan rajaamisvaiheen toimintaa. Kaikkien alojen terveyspalvelujärjestelmän asiantuntijoita ei yksinkertaisesti ollut riittävästi käytettävissä, jotta kaikki olisi loksahtanut kerralla kohdalleen.

Nyt Ruutu toivoo, että uusittu toimintamalli toimisi hyvin ainakin joitakin viikkoja.

– Pandemian haastehan on se, että tilanne elää koko ajan ja tulee myös yllätyksiä. Jollain aikavälillä tulee aina tilanteita, joissa ohjeita joudutaan muuttamaan.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030