Ajan­kohtai­sta

Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa lapselle unihäiriöitä

Vähäinenkin altistus alkoholille yli kaksinkertaistaa lapsen unihäiriöriskin.

Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö ja lapsen pieni syntymäkoko ennakoivat lapsen unihäiriöitä kahdeksan vuoden iässä, todetaan Sleep-lehdessä julkaistussa epidemiologisessa kohorttitutkimuksessa.

Professori Katri Räikkönen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta selvitti ryhmineen 289:n kahdeksanvuotiaan lapsen nukkumista aktigrafialla ja vanhemmille tehdyllä kyselyllä. Lapset olivat syntyneet vuonna 1998 täysiaikaisina eli 37.-42. raskausviikolla.

Tutkimuksen mukaan kohdussa alkoholille altistuneet lapset nukkuivat kahdeksanvuotiaina 2,5 kertaa todennäköisemmin 7,7 tuntia tai vähemmän yössä. Heidän unitehokkuutensa oli 3,6 kertaa todennäköisemmin joka yö 77,2 prosenttia tai vähemmän riippumatta syntymäpainosta ja äidin tutkimusaikaisesta alkoholinkäytöstä.

Lapsen pienen syntymäkoon havaittiin olevan yhteydessä heikompaan unitehokkuuteen ja matalan ponderaali-indeksin yhteydessä unihäiriöiden esiintymiseen. Lisäksi vähän nukkuvat lapset olivat syntyneet todennäköisemmin keisarileikkauksella kuin enemmän nukkuvat.

Tutkimusta johtaneen Katri Räikkösen mukaan vähäinenkin raskaudenaikainen altistus alkoholille vaikuttaa epäsuotuisasti lapsen unen määrään ja laatuun. Tulokset ovat kliinisesti merkittäviä, sillä lasten unihäiriöiden on havaittu liittyvän ylipainoisuuteen, masennusoireisiin, tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöön sekä neurobehavioraalisiin ongelmiin.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030