1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. AIDS-epidemia läsnä 30 vuotta
Ajan­kohtai­sta

AIDS-epidemia läsnä 30 vuotta

Antiretroviraalisia lääkkeitä saa vain alle puolet HIV-tartunnan saaneista.

AIDS-epidemia läsnä 30 vuotta Kuva 1 / 1

Ensimmäinen AIDS:iin liittyvä uutisointi oli USA:n Centers for Disease Controlin (CDC) tiedote 5.6.1981. Siinä viiden homoseksuaalin miehen kerrottiin kuolleen harvinaiseen Pneumocystis carinii -keuhkokuumeeseen (P.C.P.). Epäilyt kohdistuivat sytomegalovirukseen.

Kuva AIDS:sta on tarkentunut asteittain. Nyt HIV-tartunnan saaneiden elämää voidaan jo merkittävästi pidentää ja elämänlaatua parantaa. Antiretroviraalisia lääkkeitä saa kuitenkin vain alle puolet sairastuneista. WHO:n katsauksen mukaan 14,6 miljoonaa ihmistä tarvitsisi HIV-lääkitystä, heistä 90 % asuu kehittyvissä maissa.

Tenofoviiria sisältävän yhdistelmälääkkeen hinta on laskenut noin 150 euroon vuodessa, hieman yli prosenttiin vuoden 1996 hinnoista.

YK:n UNAIDS-ohjelman johtaja Michel Sidibe sanoo Washington Postin haastattelussa, että raha on tärkeää, mutta AIDS-epidemian hillitsemisessä tärkeintä on solidaarisuus: Vastuu täytyy aidosti jakaa.

Viime vuonna arviolta 33 miljoonalla ihmisellä oli HIV-tartunta. Vuonna 2009 tartunnan sai 2,6 miljoonaa ihmistä ja AIDSiin kuoli 1,8 miljoonaa ihmistä. Luvut ovat olleet pienenemään päin erityisesti Afrikassa, todennäköisesti valistuksen ansiosta.

HIV-tartuntojen määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Kun AIDS-epidemia täyttää 50 vuotta vuonna 2031, joka vuosi arviolta 3,2 miljoonaa aikuista saa tartunnan. Vuosisadan puolivälissä yksinomaan Afrikassa elää arviolta 70 miljoonaa HIV:n kantajaa.

Jaana Ahlblad
Kuva: PHIL

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.