Aiempaa useammalle aivoinfarktipotilaalle hoitovaihtoehto
PRoFESS-tutkimus on osoittanut klopidogreelin ja ASA+DP-yhdistelmän yhtäläisen vaikuttavuuden aivohalvauksen uusiutumisen estossa. Lääkevaihtoehdot olivat samanveroisia myös yhdistelmäpäätetapahtumien estossa.
Koska lääkäreillä on nyt kaksi tehokasta lääkettä valittavanaan, useammalle aivoinfarktipotilaalle on mahdollista löytää sopiva hoitovaihtoehto. Jatkossa lääkkeen valintaan vaikuttanevat entistä tuntuvammin lääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset ja hinta.
PRoFESS-tutkimuksen tulokset julkistettiin European Stroke Conferencessa Nizzassa.
Boehringer Ingelheim-lääketehtaan sponsoroima tutkimus oli satunnaistettu lumekontrolloitu neljän vuoden seurantatutkimus, jossa oli mukana 20 332 aivoinfarktipotilasta 35 maasta. Tutkimuksessa verrattiin toisiinsa ASA:n (25 mg x 2) ja pitkävaikutteisen dipyridamolin (200 mg x 2) yhdistelmähoitoa klopidogreeliin (75 mg x 1).
Uuden aivohalvauksen sai seuranta-aikana 9,0 % ASA+DP-ryhmässä ja 8,8 % klopidogreeliryhmässä, mikä ero ei ollut merkittävä. Yhdistelmäpäätetapahtuman (aivohalvaus, sydäninfarkti, vaskulaarinen kuolema) suhteen ei ollut eroa (13,1 % kummassakin ryhmässä) ja sydäninfarkteja oli yhtä paljon kummassakin ryhmässä. Vakavia vuotoja oli ASA+DP-ryhmässä enemmän (4,1 % vs. 3,6 %), kuten myös aivoverenvuotoja (1,4 % vs. 1,0 %). Uuden aivohalvauksen ja vakavan vuodon yhteisessä päätetapahtumassa ei ollut merkittävää eroa.
Potilasryhmien välillä ei ollut eroja tehossa iän, sukupuolen, lääkkeen aloittamisen ajankohdan, aikaisemman aivoinfarktin tai sepelvaltimotaudin suhteen eikä verenpainetasojen suhteen. Myöskään aivoinfarktin eri tyypeissä (suurten/ pienten valtimoiden tauti, sydänperäinen embolia) ei ollut eroja tehon suhteen.