Ajan­kohtai­sta

Aitiopaikalla oikeudessa

Oikeudessa todistaminen on kansalaisvelvollisuus, joka sekä jännittää että aiheuttaa vaivaa. Lääkäri on tavallinen vieras todistajanaitiossa. Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä oikeudessa tapahtuu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/oikeudenkaynti.jpg

Oikeudessa todistaminen on kansalaisvelvollisuus, joka sekä jännittää että aiheuttaa vaivaa. Lääkäri on tavallinen vieras todistajanaitiossa. Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä oikeudessa tapahtuu.

Kun lääkäri kutsutaan oikeuteen todistajaksi, häntä halutaan kuulla tosiasioiden selvittämiseksi. Tällöin todistaminen liittyy lääkärin työssään saamaan tietoon ja ammatissa kertyneeseen kokemukseen ja taitoon.

Kun lääkäriä tarvitaan, käräjillä käsitellään yleisimmin pahoinpitelyn aiheuttamia vammoja. Osapuolina voivat olla myös esimerkiksi vakuutusyhtiö ja tapaturman tai liikenneonnettomuuden uhri.

Todistamiseen on oltava joko potilaan lupa, jolloin lääkäri on yleensä potilaan kutsuma asiantuntija, tai käsiteltävän rikoksen on oltava niin vakava, että se rikkoo salassapitovelvollisuuden. Lääkäri on oikeutettu todistamaan, jos tutkittavana on rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta. Esitutkintalain mukaan tällaisia rikoksia ovat murhan, tapon ja surman lisäksi mm. törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä terveyden vaarantaminen ja törkeä huumausainerikos.

Kysyimme Espoon kihlakunnan ­syyttä­jältä Leena Salovartiolta, Espoon ­kärä­jäoikeuden tuomarilta Juha Lehdolta ja asianajaja Olli Hopulta asianajotoimisto Sivenius, Suvanto & Co Oy:stä, ­mitä ammattiroolissaan oikeussalissa todistavalta lääkäriltä odotetaan. Kaikki kolme ovat olleet mukana lukuisissa oikeudenkäynneissä, joissa lääkäreitä on kuultu todistajina.

Oikeusoppineet pitävät selvänä, että lääkärin sana painaa paljon.

– Lääkärin lausunto on keskeisen tärkeä todiste. Ehkä lääkärit eivät aina ymmärrä miten keskeinen se onkaan, kun oikeudessa käsitellään kahta ristikkäin menevää kertomusta, sanoo Espoon kihlakunnan syyttäjä Leena Salovartio.

Lääkäri voi todistaa myös kirjallisesti

Lääkäri voi muista kansalaisista poiketen todistaa muutenkin kuin oikeus­istunnossa, sillä lääkärin kunnian ja omantunnon kautta vakuuttama lausunto on muodollisesti kelvollinen todisteeksi. Juha Lehto huomauttaa, että suurin osa lääkäreiden todisteluista ­onkin kirjallisia lausuntoja.

Lausunnolla vastataan esitutkintaa tekevältä poliisilta saatuihin kysymyksiin. Lausunnon voi myös kirjoittaa lääkäri, joka ei ole nähnyt potilasta.

On lääkäri sitten toisen käden tiedon varassa tai ei, lausunnon laatu riippuu potilasasiakirjojen laadusta.

– Mitä yksilöidympi ja yksiselitteisempi lausunto, sitä epätodennäköisem­pää on, että joutuu oikeussaliin todistamaan, sanoo Leena Salovartio.

Lausunnossa asiasta pitää kertoa mahdollisimman laveasti, eikä mitään saa salata.

– Lääkäri ei voi myöskään käydä ­arvaamaan mikä on merkityksellistä, sillä hän ei tiedä minkä ongelman kanssa me täällä painiskelemme, sanoo Leena Salovartio.

Voi olla, etteivät epikriisin suppeat merkinnät riitä hyvän lausunnon tekemiseen. Espoon käräjäoikeuden tuomari Juha Lehto lohduttaa, että oikeuslaitos kyllä ymmärtää, että lääkäreiden aika menee potilaaseen keskittymiseen eikä asiakirjojen täyttämiseen. Kutsu oikeussaliin ei siis ole kritiikkiä aiempaa lausuntoa kohtaan.

Todistaja vai asiantuntijatodistaja?

Kutsu saapua todistajaksi käräjä­oikeuteen tulee kirjallisesti tai nykyisin, tuoreen lakimuutoksen ansiosta, myös puhelimitse.

Lääkärille ei ole sinänsä väliä, kutsutaanko hänet oikeussaliin ­todis­ta­jana vai asiantuntevana todistajana, jollainen lääkäri useimmiten on. Todistaja on näistä kahdesta yleensä sellainen, joka on henkilökohtaisesti hoitanut asianomistajaa, asiantuntija puolestaan on perehtynyt asiakirjoihin.

Joskus oikeuteen kutsutaan myös pelkkiä asiantuntijoita. Useimmiten he ovat Valviran asiantuntijalääkäreitä tai vastaavia asiantuntijoita, jotka ­eivät ota kantaa käräjöivän potilaan asemaan tai tilaan yksilönä, vaan ovat oikeudessa selventämässä esillä olevaa ilmiötä.

Näin valmistaudut todistamiseen:

- Perehdy aiemmin kirjoittamaasi kirjalliseen lausuntoon, jos sellainen on.

- Perehdy myös muuhun aineistoon, siihenkin, joka ei ole lääketieteellistä.

- Merkitse omaa todistusta koskevat sivut aineiston joukosta.

- Kirjoita muistiin asiat, jotka on mielestäsi tärkeää tuoda oikeudessa esiin.

Lue koko juttu perjantaina 4.6. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Juha-Pekka Honkanen
Kuva: Hannu Lukkarinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030