Ajan­kohtai­sta

Aivohalvaus, diabetes ja runsas alkoholin käyttö eivät lisää amyloidikertymiä aivoissa

Amyloidin kertyminen aivoihin on tunnusomaista Alzheimerin taudille. LL Leena Ahon väitöstutkimus osoitti, että Alzheimerin taudin riskitekijöinä pidetyt aivohalvaus, diabetes ja runsas alkoholin käyttö eivät kuitenkaan lisää Alzheimerin taudissa nähtäviä amyloidikertymiä aivoissa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000030620369.jpg

Tutkimusmateriaali kerättiin ruumiinavausaineistosta. Tutkimuksen mukaan noin kolmasosalla neurologisesti oireettomista henkilöistä oli amyloidikertymiä aivoissa immunohistokemiallisin menetelmin tarkasteltuna.

Amyloidikertymät lisääntyivät iän myötä, mikä viittaa siihen, että amyloidin kertyminen on ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Sen sijaan sukupuolen vaikutus amyloidin kertymiseen ei ollut yksiselitteinen. Solun sisällä amyloidikertymiä nähtiin jo 2-vuotiaalla. Eläintutkimusten perusteella on arveltu, että aivohalvaus, diabetes ja runsas alkoholin käyttö lisäävät amyloidikertymiä aivoissa ja tätä kautta lisäävät Alzheimerin taudin riskiä. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty osoittamaan, että näin olisi myös ihmisellä.

Leena Ahon väitöstutkimuksessa on suuri potilasmateriaali, joka sisältää sekä oireettomia että muistihäiriöstä kärsiviä henkilöitä. Materiaali on siinä mielessä ainutlaatuinen, että mukana on myös lapsia ja nuoria. Tutkimus on luonteeltaan kuvaileva, eikä sen perusteella voida tehdä johtopäätöksiä amyloidin toiminnasta aivoissa. Amyloidin roolin ja merkityksen parempi tunteminen olisi kuitenkin tärkeää, jotta voidaan kehittää parantavia hoitoja Alzheimerin tautiin.

LL Leena Ahon väitöskirja Aivohalvauksen, diabeteksen, α-synukleiinin ja alkoholin käytön vaikutus amyloidin kertymiseen aivoihin ihmisillä tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 20.8.2010.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030