Ajan­kohtai­sta

Aivokudosta jäljitteleviä 3D-hermorakenteita kasvatetaan

3D-hermorakennetta voidaan tulevaisuudessa käyttää hermoston sairauksien mallintamiseen ja uusien hoitojen ja lääkkeiden turvalliseen kehittämiseen ja testaamiseen. Esimerkiksi hermosolusiirteitä on mahdollista kehittää 3D-mallintamisella.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/pala_pixmac-1.jpg

Tamperelaisten tutkijoiden projektissa saadaan 3D-mallintamisen avulla entistä tarkempaa tietoa siitä, miten aivot, neuronit ja hermotukisolut toimivat ja miten hermoverkkoja pystytään rakentamaan.

– 3D-hermorakennetta voidaan käyttää hermoston sairauksien mallintamiseen ja uusien hoitojen ja lääkkeiden turvallinen kehittämiseen ja testaaminen myös potilaskohtaiseesti IPS-teknologian ansiosta tulevaisuudessa, kertoo professori Jari Hyttinen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Hänen mukaansa samaa voi myös tehdä 2D-verkoilla, mutta 3D antaa huomattavasti luonnollisemman kuvan hermoverkoista ja niiden kehittymisestä.

3D-hermorakenteen avulla on myös mahdollista kehittää uusia kliinisiä hoitomenetelmiä, esimerkiksi hermosolusiirteitä.

3D-hermojärjestelmä rakennetaan ihmisen kantasoluista kasvatetuista hermosoluista ja hermotukisoluista. Mallin tukirakenteena on biomateriaali.

Kyseisen projektin tutkijat työskentelevät tamperelaisten yliopistojen yhteisyksikössä BioMediTechissä, jossa tutkitaan biotieteitä ja lääketieteellistä teknologiaa. Hankkeessa ovat myös mukana Sveitsistä Zürichin teknillinen yliopisto ja Saksasta Ilmenaun teknillinen yliopisto ja Fraunhofer instituutti.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030