Aivotutkijan vinkit lääkärille
Potilastyötä tekevän lääkärin ongelmat ovat samanlaisia kuin yritysjohtajan. Pitää olla tehokas, voida hyvin ja saada toiset toimimaan oikein. Aivotutkija tietää, miten se käy.
Mikä on kovin paikka ihmisen aivoille? Se, kun joutuu tekemään vastuullisia ja nopeita päätöksiä vaativassa, vuorovaikutuksellisessa tilanteessa.
Lääkärin työ on juuri tällaista.
Aivotutkimuksesta väitellyt psykologi Ville Ojanen katsoo, että lääkärin kannattaa harjoittaa aivojen käyttötaitoja. Niin voi vaikuttaa paremmin potilaaseen, mutta myös itseensä. Omalle jaksamiselle voi tehdä paljon.
Kiireinen ja ärtynyt lääkäri tuskin saa potilasta motivoitua vaikkapa tupakoinnin lopettamiseen. Tilanne on sama kuin johtajalla, joka haluaa alaiset toimimaan tietyllä tavalla.
- Ihmiset eivät toimi loogis-rationaalisesti. Vuorovaikutuksen pitää tuottaa kokemus, joka sitouttaa potilaan, Ojanen sanoo.
Aivokuori kuormittuu
Ojanen muistuttaa, että ihmisen aivot ovat muotoutuneet tuhansien vuosien aikana. Aivojen käyttämisen tapa ja maailma ovat kuitenkin muuttuneet nopeasti. Nykyinen informaatiotulva, kiire ja intensiivinen rasitus 16 tuntia päivässä ovat aivoille hankalia.
- Nykyihminen on liian orientoitunut käyttämään aivokuorta, jonka avulla analysoidaan tietoa, havainnoidaan ja ajatellaan. Tämä tapahtuu tunteiden ja kehollisen intuition kustannuksella ja näkyy vuorovaikutuksessa. On kuin hiihtäisi lipsuvilla suksilla.
Aivojen anatomian näkökulmasta lääkärin työssä liikutaan paljon juuri aivokuoren alueella. Siihen juuttuminen kuitenkin jättää kohtaamisen potilaan kanssa vajaaksi. Lääkärin pitäisikin tiedostaa, mitä hänen omissa aivoissaan tapahtuu. Potilas herättää aina myös tunteita.
- Autonomisen hermoston ja aivorungon tasolla syntyy kehollista, intuitiivista tietoa, johon pohjaavat kysymykset voivat auttaa valottamaan laajemmin potilaan problematiikkaa. Kehon reaktiot vuorovaikutuksessa kertovat oleellisia asioita tilanteessa syntyvästä kokemuksesta.
Ojasen mukaan läsnäolon taidolla aivojen potentiaali, kuten tunne ja intuitio, ovat paremmin käytössä. Myös 20 minuutin vastaanottokäynti tehostuu. Aivojen joustavan käytön opettelu on suhteellisen helppoa.
- Lääkäri on vaa’ankieliasemassa. Kyky olla läsnä kehittää sekä potilaan että omaa terveyttä.
Erilaisuutta pitää osata käsitellä
Ojasen mukaan aivot eivät ole kovin eteviä ihmisten välisen diversiteetin käsittelyssä. Olemme alunperin eläneet huomattavasti pienemmissä yhteisöissä kuin nykyisin.
Lääkäri törmää erilaisuuteen vastaanotolla, työyhteisöissä ja moniammatillisissa tiimeissä. Usein hän on tilanteissa johtajan roolissa, mikä korostaa vuorovaikutustaitojen merkitystä.
Ojanen käyttää termejä kuten läsnäolo, mindfullness ja intuitio, joista on viime aikoina puhuttu paljon. Niitä voisi sanoa jopa muodikkaiksi. Ojanen muistuttaa, että hänen esittämiään menetelmiä ja taitoja on tutkittu paljon. Tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä lääkäreistä psykologeja.
- Et ehkä pysty vaikuttamaan sote-uudistukseen, mutta omaan päähäsi voit, Ojanen summaa.
Käytä päätäsi paremmin
1 Ole läsnä.
Opettele kuuntelemaan itseäsi ja muita.
2 Paranna resilienssiä eli kykyä toimia paineen alla muutostilanteessa.
Asenteeseen voi vaikuttaa esimerkiksi kiinnittymällä positiivisiin mielikuviin.
3 Palaudu tehokkaasti.
Tunnista pienet arjen tilanteet, jotka vievät energiaa. Korjaa ne. Rakkaiden kuva työpöydällä tai musiikki voi tuoda hyvää mieltä kiireen keskellä. Uni, liikunta, ravinto ja myönteiset kokemukset ovat perusasioita.
4 Muista, kuka olet ja mitä haluat. Tunne arvosi ja pidä elämäsi mielekkäänä.
Opettele käymään sisäistä dialogia ja motivoimaan itsesi. Mistä saat kiksejä?
5 Kehitä vuorovaikutustaitoja. Avain ihmisten kohtaamiseen on läsnäolo.
Motivoi potilas
1 Aloita tavoitteista.
Puhukaa siitä, mikä on potilaan tavoite ja mikä on hänelle tärkeää.
2 Kysy nykytilannetta. Potilas virittyy nykytilanteen ja tavoitteen väliseen jännitteeseen.
3 Tarkastelkaa potilaan kokemia esteitä.
Kuuntele ja listaa käytännön hankaluudet.
4 Miettikää pieniä askelia, joilla potilas voi lähteä eteenpäin. Mikä on sopiva ensiaskel?
Ville Ojanen
➤ 39-vuotias FT, aivotutkimuksesta väitellyt psykologi
➤ Perustanut yrityksen Aivokunto Oy
➤ Työskennellyt tutkijana TKK:ssa ja Turun yliopistossa, psykologina HUS:ssa, henkilöstöhallinnon esimiehenä Nokialla sekä liiketoiminnan ja johtamisen kehittämisen konsulttina.
➤ Huolehtii aivoistaan nukkumalla hyvin, nauttimalla elämästä ja harrastamalla liikuntaa, joka tuntuu itsestä hyvältä.