1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Akavan sote-liitot julkaisivat hallitusohjelmakannanoton
Ajan­kohtai­sta

Akavan sote-liitot julkaisivat hallitusohjelmakannanoton

13 ammattijärjestön linjauksen mukaan sote-uudistusta ei pidä paketoida rakenteellisiin uudistuksiin.

Akavan sote-liitot julkaisivat hallitusohjelmakannanoton Kuva 1 / 1

Akavan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattijärjestöt julkaisivat oman esityksen hallitusohjelman sosiaali- ja terveydenhuollon kirjauksista. Ammattijärjestöt tarjoavat hallitusohjelman rakentamiseksi omaa asiantuntijuuttaan.

13 ammattijärjestön mukaan sote-uudistus tarvitaan. Linjauksen mukaan uudistuksen valmistelun myötä terveydenhuollon vahvuudet ja kipupisteet ovat selkeytyneet. Valtakunnallisen ratkaisun tulee lopulta pohjautua kerätylle asiantuntijatiedolle.

– Tätä valmistelutyötä ei pidä heittää hukkaan, vaan jatkaa turvaamalla alueelliselle työlle pikaisesti riittävät resurssit, todetaan kannanotossa.

On tärkeää, että sote-uudistusta ei paketoida muihin rakenteellisiin uudistuksiin, vaan sitä edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeista lähtevin perustein.

Ammattijärjestöt näkevät, että työ perustason sote-palveluiden vahvistamiseksi tulee aloittaa välittömästi. Esimerkiksi terveyskeskuksiin tarvitaan nykyistä enemmän ja monipuolisempaa osaamista. Hoitoon on päästävä nopeammin, ja palvelutarpeeseen on pystyttävä vastaamaan jo kokonaisvaltaisesti perustasolla. Ennaltaehkäiseviä palveluja on vahvistettava, jotta kustannusten nousua voidaan hillitä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden maksut eivät saa muodostua ammattijärjestöjen mukaan palveluiden tarpeenmukaisen käytön esteeksi.

Keihään kärkenä turvallisuus

Kannanotossa halutaan kiinnittää huomiota potilas- ja asiakasturvallisuuden palveluiden valvontaan ja kehittämiseen. Sote-palveluiden laadun ja valvonnan puutteet ovat tulleet viime aikoina esille vanhusten hoivaa koskevien epäkohtien kautta.

– Sitä voidaan pitää sellaisena toimintaa ohjaavana periaatteena, jonka työntekijät omaksuvat sekä koulutuksensa, kokemuksensa että ammattietiikkansa perusteella. Koulutuksesta ja osaamisesta ei ole varaa tinkiä, ne toteavat.

Lue myös

Ammattijärjestöt näkevät omavalvonnan tärkeänä osana kokonaisuutta. Toimiva omavalvonta edellyttää organisaatiokulttuuria, jossa turvallisuus- ja laatuongelmien sekä niitä korjaavien toimien tuominen esiin nähdään työyhteisön yhteisenä eettisenä vastuunkantona.

Hallitusohjelmakannanoton allekirjoittaneet 13 Akavan ammattijärjestöä ovat Suomen Lääkäriliiton lisäksi Akavan sairaanhoitajat ja Taja, Farmasialiitto, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Agronomiliitto, Suomen Fysioterapeutit, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Suuhygienistiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ja Suomen Työterveyshoitajaliitto.

Tarkemmat linjaukset kannanotosta löydät täältä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.