Aktiivisuus ja aivovoimistelu ikäihmisen terveystekoja
70-90-vuotiaat arvioivat, että terveyteen voi vaikuttaa vanhanakin. Keskeisinä keinoina nähdään fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus sekä kaikenlainen "aivovoimistelu".
Yleinen kokemus on, että tietyn iän ylittäneitä ihmisiä kohdellaan yhtenä "vanhojen "ryhmänä ja yksilölliset erot sivuutetaan. Monet kokevat, että vanhat ihmiset nähdään yhteiskunnassa ulkopuolisina ja tarpeettomina.
70-90 -vuotiaiden ihmisten ajatuksia sosiaalisesta asemasta ja terveydestä selvitettiin YTM Outi Jolangin väitöskirjassa.
- Aktiivisuuden ideaali koskee tulosten mukaan myös hyvin vanhoja ihmisiä. Tulokset viittaavat myös siihen, että julkisissa keskusteluissa usein käsitellyt terveysteemat ovat osa vanhojen ihmisten terveyttä koskevaa ajattelua, Jolanki sanoo.
Jolangin mukaan tutkittavat puhuivat myös paljon itsenäisyydestä ja omillaan pärjäämisestä.
- Nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa korostetaan yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa terveyteensä ja vastuullisuutta omasta elämästä. Tutkimustulosten pohjalta voi herättää keskustelua siitä, onko aktiivisuudesta, terveydestä huolehtimisesta sekä yksin ja itse pärjäämisestä tullut jo moraalinen vaade nyky-yhteiskunnassa.
Tutkijan mukaan yhteenvetona voi todeta, että terveyden ja toimintakyvyn huononeminen vanhuudessa ja elämän rajallisuus koetaan pakkona, johon on sopeuduttava. Toisaalta koetaan että ihminen ei ole vain "lastu laineilla", vaan voi itse jossakin määrin vaikuttaa omaan terveyteensä ja siihen, millaista elämää vanhana elää.
Tutkimusaineistona oli 90 vuotta täyttäneiden pirkanmaalaisten elämäkerrallisia haastatteluja ja 70 vuotta täyttäneiden tamperelaisten ryhmäkeskusteluja.
YTM Outi Jolangin terveystieteen alaan kuuluva väitöskirja Fate or Choice? - Talking about old age and health (Kohtalo vai valinta? - Puhetta vanhuudesta ja terveydestä) tarkastetaan 25.9. Tampereen yliopistossa.
Jaana Ahlblad