Aamulehti.">

Ajan­kohtai­sta

AL: Pirkanmaalla koronan ennätysviikko

Kulunut viikko oli ennätyksellinen uusien tartuntojen määrässä Pirkanmaalla: tapauksia raportoitiin 1 427, kertoo Aamulehti.

Anna Siitonen
Aamulehti.&" title="LinkedIn">
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Koronan ilmaantuvuusluku on Pirkanmaalla 368 tapausta 100 000 asukasta kohden koko maan luvun ollessa 341.

Lisäksi seitsemän viime päivän positiivisten prosenttiosuus kaikista testatuista on jopa 16,8 prosenttia, kun valtakunnallinen osuus on 6,4 prosenttia.

Taysin johtajayliläkäri Juhani Sand totesi tiistaisessa pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuudessa Pirkanmaan tilanteen olevan erittäin huono.

Ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan noin puolessa tapauksista tartunnan lähde oli tiedossa ja vain 13 prosenttia positiivisiksi todetuista tapauksista oli valmiiksi karanteenissa aiemman altistumisen perusteella.

Omikronia ei vahvistettu

Omikronmuunnosta ei ole vahvistettu Pirkanmaalla olevan, mutta näytteitä on lähetetty tutkittavaksi.

Erikoissairaanhoidossa on hoidossa 20 koronapotilasta ja teholla 6–7.

Muita tehohoitoa tarvitsevia potilaita on paljon. Leikkauksia on jouduttu siirtämään teho-osaston kuormituksesta johtuen.

Jäljitys on Aamulehden mukaan ruuhkautunut runsaiden tapausten johdosta. Loppuviikosta Taysin sähköiset palvelut laajenevat ja niiden kautta sairastuneet saavat ohjeet, joiden mukaan toimia.

Jäljityspuheluita ei enää sen jälkeen ole tarpeen soittaa kaikissa tapauksissa.

Kantokyky koetuksella

Syrjänen kannustaa Aamulehdessä kaikkia kertomaan avoimesti altistuneelle lähipiirille omasta koronatartunnastaan, jotta he osaavat tarkkailla oireitaan ja hakeutua testiin.

Lue myös

Pirkanmaalla on voimassa maskisuositus kodin ulkopuolisissa sisätiloissa oleskellessa ja kaikilla koululaisilla on maskisuositus neljännestä luokasta alkaen.

Pandemiaryhmä suosittelee yksityistilaisuuksissa 20 henkilön rajaa Pirkanmaan alueella.

Jos nykyiset rajoitukset eivät vaikuta riittävän, terveydenhuollon kantokyvyn raja vuodenvaihteen pyhien aikaan on koetuksella. Juhani Sand arvioi, että 1–2 viikon kuluessa nähdään, onko hätäjarrulle eli laajemmille rajoituksille tarvetta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030