1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Alle 50-vuotiaiden miesten kuolemista lähes joka toinen liittyy alkoholiin
Ajan­kohtai­sta 32/1999 vsk 54 s. 3994

Alle 50-vuotiaiden miesten kuolemista lähes joka toinen liittyy alkoholiin

Kaikista miesten kuolemista peräti 11 % liittyy alkoholiin, naisten kuolemista 2 %. Alkoholi on osallisena alle 50-vuotiaiden miesten kuolemista noin 40 %:ssa, naisilla noin 15 %:ssa. Miesten ja naisten elinajan odotteen erosta noin viidesosa johtuu alkoholiin liittyvistä kuolemista, nuoremmissa ikäluokissa yli puolet. Alkoholiin liittyviin syihin kuolleet miehet kuolivat noin 22 vuotta nuorempina kuin muihin syihin kuolleet miehet, naiset 27 vuotta nuorempina. Alkoholiin liittyvät kuolemat ovat tärkeä selittäjä myös sosiaaliryhmien välisille kokonaiskuolleisuuseroille, erityisesti miesten ja nuorten.

Tämä ilmenee Stakesin julkaisemasta VTM Pia Mäkelän väitöstutkimuksesta, joka perustuu pääosin Tilastokeskuksen väestölaskenta- ja kuolemansyyaineistoihin vuosilta 1987-95. Alkoholiin liittyvien kuolemien mittarina on ollut se, että peruskuolinsyynä on jokin alkoholisairaus tai alkoholimyrkytys tai myötävaikuttavana kuolinsyynä on joko alkoholipäihtymys tai alkoholisairaus.

Lue myös

Alkoholiin liittyviin syihin kuolee Suomessa vuosittain noin 3 000 ihmistä. Alkoholin arvioidaan puolestaan ehkäisevän vuosittain 700-800 sepelvaltimotautikuolemaa. Tasapaino menetettyjen ja ehkäistyjen kuolemien välillä on sitä huonompi, mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse.

Lähde: Pia Mäkelä. Alkoholiin liittyvät kuolemat. Yleisyys ja yhteys sukupuoleen ja sosioekonomiseen asemaan. Stakes, Tutkimuksia 105/1999.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.