1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Allergiaa jo puolella Suomen väestöstä
Ajan­kohtai­sta 26/1998 vsk 53 s. 2844

Allergiaa jo puolella Suomen väestöstä

Allergia- ja astmasairastavuus on lisääntynyt länsimaissa, myös Suomessa. Sairastavuuden kasvu painottuu nuoriin ikäluokkiin. Vuonna 1997 astmalääkeistä sai korvausta 302 000 henkilöä eli 6 % Suomen väestöstä. Astma on ylivoimaisesti yleisin sairaus, joka oikeuttaa lääkkeiden erityiskorvauksiin. Astman vuoksi erityiskorvauksia sai vuoden 1997 lopussa yli 24 000 henkilöä - määrä on kasvanut 1990-luvulla keskimäärin 2 000:lla vuodessa. Terveydenhuollon käyttö on lisääntynyt, kun yleinen tieto allergioista on kasvanut. Yhä useammat ihmiset ymmärtävät oireidensa takana olevan astman ja allergian, joita on myös opittu diagnosoimaan varhaisessa vaiheessa, totesi LKT Erkka Valovirta uuden Allergiatalon vihkiäisissä 26.8.98 Helsingissä.

Allergisesta nuhasta ja silmäoireista kärsii Suomessa 750 000 ihmistä (15 %), astmasta 250 000 (5 %), astman kaltaisista oireista 500 000 (10 %), atooppisesta ihottumasta 750 000 (15 %), kosketusallergiasta 400 000 (8 %) ja ruoka-allergiasta 250 000 henkilöä (5 %).

Lue myös

Atooppinen allergia on merkittävin osa allergisten oireiden kokonaisuutta. Homepölykeuhko on vähentynyt viime vuosina, mutta kosketusihottumat ovat lisääntyneet ilmeisesti runsaan kemikaalialtistuksen vuoksi. Lääkeaineiden aiheuttamat yliherkkyysreaktiot ovat huomattava ongelma: uusia allergian aiheuttajia ovat luonnonkumin valkuainen eli latex ja monet viherkasvit, joita vielä muutamia vuosia sitten pidettiin allergikoille suhteellisen turvallisina.

Allergia- ja astmaliitto perustettiin vuonna 1969 lisäämään allergiaa sairastavien ihmisten hoitomahdollisuuksia sekä kehittämään heidän sosiaalisia etuuksiaan. Liitto on kansanterveysjärjestö, joka toimii kaikkien allergisten henkilöiden etu- ja asiantuntijajärjestönä. Sen toimintaan kuuluvat mm. neuvonta, tiedotus, koulutus, kuntoutus, vapaa-ajantoiminta sekä kansainvälinen yhteistyö muiden maiden vastaavien järjestöjen kanssa.

Uusi Allergiatalo Helsingissä.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.