Ajan­kohtai­sta

Allergikoille tiedossa hankala vuosi, koivun ennustetaan kukkivan voimakkaasti

Kortisonihoito pitäisi aloittaa jo nyt, huomauttaa ylilääkäri Mika Mäkelä Iho- ja allergiasairaalasta

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Allergikoille on tiedossa hankala vuosi, kertoo tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston aerobiologian työryhmästä. Etenkin koivun odotetaan kukkivan tänä vuonna voimakkaasti, koska Luonnonvarakeskuksen norkkolaskelmien perusteella koivun norkkoja on runsaasti. Suomessa siitepölymääriä voi entisestään kasvattaa Ruotsin koivujen kukinta, mistä myös on luvattu voimakasta.

Suomeen on jo nyt kaukokulkeutunut koivun siitepölyä Keski-Euroopasta, jossa koivu on aloittanut kukinnan ajoissa, kertoo Pätsi.

Leppä kukkii parhaillaan maan eteläosissa ja keskiosissa, ja lepän siitepölyä on kaukokulkeutunut myös Pohjois-Suomeen, kertoo Pätsi. Lepän siitepölyä esiintyy runsaasti etenkin Etelä-Suomessa, ja kohtalaisesti myös lännessä, idässä ja maan keskiosissa.

Hoito kannattaa aloittaa jo nyt

Silloin kun on odotettavissa voimakas allergiakevät, tärkeintä on aloittaa hengitettävä kortisonihoito hyvissä ajoin niille potilaille, joilla on ollut astmaattisia oireita, korostaa ylilääkäri Mika Mäkelä HUS:n Iho- ja allergiasairaalasta. Tällä voitaisiin ennalta ehkäistä sitä, etteivät päivystyspoliklinikat myöhemmin keväällä täyty oireilevista potilaista.

Nuhapotilaille, joilla on voimakkaita allergiaoireita, Mäkelä suosittelee nenäkortisonisuihketta, ja myös se hoito pitäisi olla jo nyt päällä. Allergiaoireisiin voi myös määrätä antihistamiinia ja silmätippoja tilanteen mukaan.

– Antihistamiinit ja silmätipat vaikuttavat nopeasti, jopa samana päivänä, joten niitä ei ole tarvetta aloittaa etukäteen. Kortisonin vaikutus sen sijaan voi tulla päivien, jopa viikon kuluessa, joten sen "etukäteiskäyttö" on oleellista, Mäkelä sanoo.

Lue myös

Turun yliopiston Sanna Pätsi vinkkaa, että helpotusta allergikkojen oireisiin voivat tuoda muutamat käytännön vinkit. Hiukset kannattaa huuhtaista illalla, jotta niihin päivän aikana kertynyt siitepöly lähtee. Lakanoita tai muutakaan pyykkiä ei kannata kuivata ulkona, josta niihin voi tarttua siitepölyä ja kulkeutua sisälle. Etenkin tyynyliinaan tarttunut siitepöly on vasten kasvoja koko yön.

Ajantasaisesti siitepölytilanteen kehittymistä voi seurata Turun yliopiston aerobiologian yksikön ylläpitämältä siitepölytiedotussivustolta Norkolta, joka päivittyy arkisin kello 12:een mennessä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030