Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2020 vsk 75 s. 2582 - 2583

Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia niin työssä kuin muussa elämässä.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Vesa-Matti Väärä

– Monella osallistujalla on jo erittäin ­positiivisia kokemuksia tästä pilotista, kertoo Pauliina Paananen. Vasemmalla on Tuuli Erjanti ja oikealla Seija Ala-Nissilä.

Kuvituskuva 2
Vesa-Matti Väärä

– Ymmärrän jo nyt, mikä merkitys kollegojen, perheen ja ystävien muodostamalla tukiverkostolla on työssä jaksamiselle, sanoo Tuuli Erjanti.

Ortopedian erikoislääkäri Tuuli Erjanti huomasi jo kahden mentoritapaamisen jälkeen, että ammatillinen itsetunto vahvistui.

Erjanti ilmoittautui mentorointiohjelmaan, koska häntä askarrutti erikoistumisen jälkeen, osaako hän kaikki työssä vaaditut asiat.

Hän aloitti erikoistuttuaan työt TYKS:n jalkateräortopedialla, jossa lääkärit vaihtuivat usein ja jalkateräortopedian senioreista oli pula.

– Mietin, pitäisikö minun nyt tietää kaikki kaikesta. Koin kauhunsekaisia tunteita, vaikka minulla oli jo paljon kokemusta lääkärin työstä.

Mielenrauhaa mentoroinnista

Erjannista tuntuu joskus hieman kaoottiselta, miten paljon tietoja ja taitoja lääkärin pitää hallita.

– Koko ajan oppii tietysti uutta koko lääketieteen alueesta ja omasta erikoisalasta.

Hän odottaa oppivansa sietämään työn haasteita entistä paremmin mentoroinnin avulla. Välillä kaikki asiat työssä saattavat tuntua sekavilta ja vaikeilta, mutta niin kokevat muutkin.

Hänestä onkin ollut hyvä huomata, että myös vanhemmat kollegat kokevat joskus työnsä varsin haasteelliseksi.

– Olen oivaltanut, ettei ole niin väliä, vaikka toisinaan tulee vastaan vaikeita päiviä.

Erjanti on tyytyväinen, että myös mentori on operatiiviselta alalta.

– Operatiivisilla aloilla on hieman erilainen mentaliteetti kuin muualla.

Erjanti odottaa löytävänsä tietynlaista mielen rauhoittumista mentorointiprojektin jälkeen.

– Ymmärrän jo nyt, mikä merkitys kollegojen, perheen ja ystävien muodostamalla tukiverkostolla on työssä jaksamiselle.

Ammatillista kasvamista yhdessä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Seija Ala-Nissilä haluaa mentorina tukea nuorten lääkärien osaaminen kehittymistä ja jakaa työuran alkuvaiheen kokemuksia.

Ala-Nissilä korostaa, että jokaisen uuden ihmisen kohtaaminen on mahdollisuus.

– Sekä mentori että mentoroitava oppivat ja kasvavat ammatillisesti, kun he käyvät yhdessä asioita läpi.

Muutakin elämää kuin työtä

Ala-Nissilän mielestä mentorilta ja mentoroitavalta vaaditaan niin sitoutumista, avoimuutta, rehellisyyttä kuin luottamusta.

Hän haluaa auttaa mentoroitavaa löytämään tasapainon työn ja muun elämän välillä. Tavoitteena on myös etsiä keinoja, miten voi välttää murehtimista liikaa työasioita.

– Lääkärit yrittävät olla täydellisiä, mutta keneltäkään se ei onnistu. Epätäydellisyyttä pitää sietää sekä itsessään että työyhteisössä.

"Ettei kukaan joutuisi kylmään kylpyyn"

Ala-Nissilä ja Erjanti laativat nelikenttäanalyysin ja kehittymissuunnitelman, jotka muodostavat tapaamisten rungon ja joita seurataan vuoden ajan. Keskusteluista kirjoitetaan myös oppimispäiväkirjaa.

Lue myös

Mentorointia ei ollut, kun Ala-Nissilä valmistui lääkäriksi 1989. Hänestä olisi ollut hienoa, jos tuolloin olisi saanut mentoroinnin kaltaista ohjausta ja voinut puhua jonkun kanssa luottamuksellisesti ammatillisista asioista. Siihen aikaan sanottiin, että tuossa on työhuone ja ryhdy ottamaan potilaita vastaan.

– Tavallaan hain itselleni jokaisesta työpaikasta "piilomentorin", joka ohjasi uraa. Nyt haluan auttaa nuoria kollegoita, etteivät he joutuisi kylmään kylpyyn.

Aloite tuli sairaanhoitopiiriltä

– Monella osallistujalla on jo erittäin positiivisia kokemuksia, vaikka mentorit ja mentoroitavat ovat tavanneet vasta muutaman kerran, kertoo ohjelman suunnittelussa mukana ollut anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Pauliina Paananen.

Mentorointiprojektin idea syntyi, kun nuoret lääkärit ilmaisivat kaipaavansa tukea ammatilliseen kasvuun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työhyvinvointikyselyssä.

– Aloite tähän projektiin tuli sairaanhoitopiiriltä, joka myös budjetoi siihen rahaa. Pilotti loppuu ensi toukokuussa.

Vapaamuotoiset mentorointitapaamiset perustuvat parin omiin kiinnostuksen kohteisiin ja yhdessä tehtyyn mentorointisuunnitelmaan. Pilotissa on mukana 26 osallistujaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030