1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ammatti saattaa altistaa ALS-taudille
Ajan­kohtai­sta

Ammatti saattaa altistaa ALS-taudille

Suomalaistutkijat ovat tunnistaneet ammattiryhmiä, joissa ALS-taudin riski on suurentunut.

Ammatti saattaa altistaa ALS-taudille Kuva 1 / 1 Kuva: FedericoC+FedericoChiccoDodiFC

ALS-taudin riski on tavallista suurempi muun muassa pesu- ja silitystyössä sekä matkustajien palvelutyössä, osoittaa ensimmäinen suomalainen tutkimus, jossa tarkastellaan ammattien ja ALS-taudin yhteyttä, kertoo Työsuojelurahaston julkaisema Tiedon silta.

– ALS on liikehermoja surkastuttava sairaus, jonka riskitekijöitä ei juurikaan tunneta. Vaikka tauti on hyvin harvinainen, se on äärimmäisen vakava. Useimmissa tapauksissa ALS johtaa kuolemaan 2–5 vuoden kuluessa diagnoosista, kertoo FT, tutkija Peppiina Saastamoinen Tiedon sillassa.

Hän ryhtyi tutkimaan tautia lähipiirissään diagnosoidun ALS-tapauksen takia. Saastamoinen kokosi tutkijaryhmän, johon kuuluivat hänen lisäkseen neurologian erikoislääkäri, LL Hannu Laaksovirta, emeritusprofessori Ossi Rahkonen ja LT, dosentti Päivi Leino-Arjas.

Aineistona 43 vuoden rekisteritiedot

Aiemmat tutkimukset olivat antaneet viitteitä siitä, että riski sairastua ALS-tautiin on suurentunut tietyissä ammattiryhmissä. Tutkimusryhmä selvitti asiaa laajalla rekisteripohjaisella tapaus-verrokkitutkimuksella. Aineisto kattoi kaikki Suomessa kuolintodistuksiin kirjatut ALS-tapaukset vuosilta 1973–2015.

Tutkimuksessa tunnistettiin suurentunut ALS-riski muun muassa matkustajien palvelutyössä – esimerkiksi lentoemännillä –, kaivos- ja louhintatyössä, pesu- ja silitystyössä, pakkaus- ja paketointityössä sekä ahtaus-, kuormaus- ja varastointityössä.

Lue myös

Myös naisten ja miesten riskiammattien havaittiin eroavan jonkin verran. Saastamoisen mukaan tämä johtuu todennäköisesti siitä, että jotkin ammatit ovat ainakin jossain tutkimusaineiston kattamassa ajanjaksossa olleet selvästi mies- tai naisvaltaisia.

Riskiammattiryhmissä oli eroja myös syntymäkohorttien välillä. Tämä johtunee siitä, että ammatit ja altisteet ovat muuttuneet ajan mittaan, Saastamoinen sanoo Tiedon sillassa.

Hän korostaa ALS-taudin olevan monitekijäinen sairaus. Geenitutkimusten lisäksi tarvitaan epidemiologisia tutkimuksia selvittämään taudin puhkeamisen syitä.

Tutkimuksen rahoitti Työsuojelurahasto.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.

Kommentti
Länsituuli puhaltaa - miten sote vastaa?

Ajattelin, että toivottavasti Suomessa ei jouduta tällaiseen tilanteeseen, kirjoittaa Eija Kalso.

Ajassa
Koronarokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot harvinaisia

Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan henkeä uhkaavaan anafylaksiaan. 

Blogi
Matkalla

Jatkuva tien päällä oleminen kuluttaa, oli matkana sitten kesälomareissu tai oma ura, kirjoittaa Terhi Savolainen.