1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ammattitaudit vähenivät
Ajan­kohtai­sta 22-23/1999 vsk 54 s. 2677

Ammattitaudit vähenivät

Ammattitautien määrä on vähentynyt. Työterveyslaitoksen ylläpitämään työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 4 816 ammattitautia tai ammattitautiepäilyä. Määrä oli 4 % pienempi kuin edellisvuonna.

Ammattitaudeista yleisimpiä ovat yhä toistotyöhön liittyvät rasitussairaudet, joita ilmoitettiin 1 314 tapausta. Rasitussairaudet ovat yleisimpiä elintarviketyössä.

Selvimmin väheni allergisten hengityselinsairauksien määrä, 28 % vuodesta 1997. Väheneminen johtuu mm. pienten karjatilojen nopeasta vähenemisestä ja sitä kautta tapausten vähenemisestä maataloustyössä. Allergiset hengityselinsairaudet vähenivät myös julkisissa palveluissa: kosteusvauriorakennusten homealtistumiseen liittyviä tapauksia ilmoitettiin vähemmän kuin edellisenä vuonna. Allergisia hengityselinsairauksia ilmoitettiin yhteensä 613 tapausta. Hengityselinallergioiden vaara on yhä suurin elintarviketyössä.

Asbestin aiheuttamiksi ilmoitetut syövät vähenivät edellisestä vuodesta 14 %. Kaikkiaan niitä ilmoitettiin 97. Lieviä asbestisairauksia sen sijaan ilmoitettiin rekisteriin 8 % enemmän kuin vuonna 1997. Asbestin aiheuttamaksi ilmoitettiin yhteensä 589 sairautta.

Lue myös

Työterveyslaitos muistuttaa, että asbestisyöpien ja muiden asbestisairauksien ammattitautikorvattavuuden kriteerit ovat pysyneet entisellään ja niistä on syytä tehdä tarvittavat ilmoitukset entiseen tapaan. Työterveyslaitoksella on epäilty, että asbestisyöpäkuolemiin liittyvien oikeudenkäyntien päätösten uutisointi on voinut aiheuttaa väärinkäsityksen, ettei ammattitautilausuntoja asbestisyövistä kannattaisi enää tehdä.

Ammatti-ihotauteja rekisteriin ilmoitettiin 972 tapausta ja meluvammoja 930 tapausta. Meluvammat ovat meluntorjunnan takia vähentyneet 1980-luvulta lähtien ja muuttuneet samalla lievemmiksi.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.