Ajan­kohtai­sta

Apotin 
taustajoukoista löytyy kymmeniä lääkäreitä

Kokeneet kliinikot 
miettivät, miten uusi 
potilastietojärjestelmä muuttaa toimintaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/apottipaivitys3.jpg

Viitisenkymmentä lääkäriä on ollut mukana hankkimassa pääkaupunkiseudulle tulevaa uutta potilas- ja asiakastietojärjestelmää, Apottia. Heitä on mukana eri tehtävistä perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta Helsingistä, Vantaalta, Kirkkonummelta ja Kauniaisista sekä HUS:sta.

Apotti-hankkeessa kehittämispäällikkönä toimivan sisätautien erikoislääkäri Tinja Lääverin mukaan lääkärit ovat olleet mukana tekemässä määrittelyjä sille, mihin järjestelmän tulee kyetä. Lääkäreitä tulee olemaan mukana myös suunnittelemassa tietojärjestelmään liittyvää toiminnan muutosta.

– Terveydenhuollon toiminnassa on kehittämistarpeita ja toisaalta uuden ohjelmiston myötä tulee myös joitain toiminnan muutostarpeita. Noin 50 kokenutta kliinikkoa on mukana niin sanotussa champions-ryhmässä, joka miettii, mitä muutosten toteuttamiseen sekä kollegojen kouluttamisvaiheeseen tarvitaan.

Lääveri on ilahtunut siitä, että lääkäreitä on saatu hyvin mukaan Apotti-työhön.

– He ovat tavallisia loppukäyttäjiä. Joukossa on myös – tai pitäisikö sanoa ‘vain’ muutama tietotekniikasta erityisen innostunut.

”Huomattava parannus nykyiseen”

Tinja Lääverin mukaan Apotti tulee olemaan huomattava parannus nykytilanteeseen. Ohjelmiston käytettävyyteen panostetaan erityisen paljon, hyvä käytettävyys on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä.

Toinen tärkeä kriteeri on järjestelmän mukautettavuus, kertoo hankejohtaja Hannu Välimäki.

– Haluamme itse saada tehtyä esimerkiksi uusia raportointityökaluja tai näkymiä niin, että kaikkea ei tarvitse ostaa järjestelmätoimittajalta. Avoimet rajapinnat mahdollistavat sen, että emme ole vain yhden toimittajan varassa, vaan monet yritykset voivat jatkossa integroitua ydinohjelmistoon omilla tuotteillaan.

Ohjelmiston tekeminen omin voimin ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto tämän kokoluokan järjestelmälle, Välimäki toteaa.

– Lisäksi kilpailutamme käyttöpalvelut erikseen, sekin tuo lisää liikkumatilaa.

Valinta tehdään ensi vuoden alussa

Apotti-kisassa on jäljellä kaksi järjestelmätoimittajaa, yhdysvaltalainen Epic ja kanadalaistaustainen CGI. Valinta tehdään ensi vuoden alkupuolella. Lääkäreitä on mukana myös tässä valintaprosessissa.

Molempien yritysten tuotteet ovat olleet vuosia käytössä suurissa yliopistosairaaloissa. Lääveri pitää sitä isona plussana.

– Täysin tyhjältä pöydältä järjestelmää, jossa 45 000 loppukäyttäjää liikuttaa 1,5 miljoonan ihmisen potilas- ja asiakastietoja, on varsin vaativaa alkaa luoda. Sen kehittäminen luotettavaan toimintakuntoon olisi pitkä prosessi.

Apotti otetaan käyttöön vuonna 2017. Hannu Välimäki muistuttaa, että senkin jälkeen ohjelmisto kehittyy ja muuttuu, kuten toimintaympäristökin.

Jaana Ahlblad
Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030