Apotti muuttaa lääkärin työtapoja
Pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n asiakas- ja tietojärjestelmähanke Apotti lähestyy hankintavaihettaan.
Uusi järjestelmä tuo lääkärin työhön monenlaisia parannuksia, lupaa hankkeen johto. Suunnittelutyössä on ollut mukana kymmeniä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäreitä.
- Kyse ei ole vain tietojen tallennuspalvelusta, vaan järjestelmä tukee ja seuraa laajasti potilaiden hoitoa, hankejohtaja, LT Antti Iivanainen korostaa.
Järjestelmä tarjoaa työhön tukea muistutusten ja ohjeiden muodossa. Sen arvioidaan yhtenäistävän lääkärien työtapoja ja hoitostandardeja.
- Muistutukset helpottavat muistitaakkaa ja antavat enemmän aikaa keskittyä potilaaseen. Klikkausten määrä vähenee ja tietoja esitetään koontinäytöissä, jotka ovat erilaisia lääkärille ja hoitajalle, Iivanainen kertoo.
Päällekkäisten järjestelmien poistumisen ja tiedon siirrettävyyden arvioidaan vähentävän hoitovirheitä, kun esimerkiksi potilaan lääkitystiedot siirtyvät sujuvasti perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja takaisin.
Järjestelmä tarjoaa työkaluja myös väestön terveyden seurantaan.
- Mahdollisuus toiminnan seurantaan on ollut lapsenkengissä. Nykyisistä potilastietojärjestelmistä ei saa toiminnan kehittämisen pohjaksi tietoa esimerkiksi siitä, minkälaisia lääkityskäytäntöjä lääkäreillä on tai miten sovittu hoitoketju on toteutunut.
Viiden kunnan ja HUS:n yhteisen järjestelmän toimittajaa ei ole vielä valittu. Hankintamenettely alkaa kesän kuluessa ja jatkuu ensi vuoteen. Käyttöönoton on tarkoitus alkaa portaittain vuodesta 2016.
Kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 45 miljoonaa euroa vuodessa, mikä Iivanaisen mukaan vastaa nykyisten järjestelmien kustannuksia.
- Valittavalta toimittajalta edellytetään kehittymiskykyisyyttä, toimivaa teknistä alustaa, riittävää kansainvälistä pohjaa ja resursseja, Iivanainen kiteyttää.