1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Apulaisoikeusasiamiehen nuhteet lääkärille ihmetyttävät
Ajan­kohtai­sta

Apulaisoikeusasiamiehen nuhteet lääkärille ihmetyttävät

Lääkäriliiton mielestä yhden vanhemman suostumuksen pitäisi oikeuttaa rokottamiseen.

Apulaisoikeusasiamiehen nuhteet lääkärille ihmetyttävät Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Helsinkiläinen lääkäri sai apulaisoikeusasiamieheltä nuhteet annettuaan MPR-rokotuksen kolmelle alaikäiselle lapselle ilman toisen vanhemman suostumusta. Vanhempien yhteishuollossa oleville lapsille annettiin rokotteet vuonna 2018.

Toinen vanhemmista oli kannellut apulaisoikeusasiamiehelle Helsingin kaupungin kouluterveydenhuollon ja neuvolapalveluiden menettelyä lastensa rokottamisesta.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kummastelee apulaisoikeusasiamiehen antamaa päätöstä, koska MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten sen antamiseen ei tulisi tarvita molempien vanhempien suostumusta. Lisäksi lapset olivat matkustamassa tuhkarokon epidemia-alueelle.

– Ihmetyttää, että eivätkö nämä riitä perusteiksi rokotuksen antamiseksi. Lääkärit korostavat, että lapsen etu on ensisijainen lähtökohta. Lasta siinä on pyritty suojelemaan.

Helsingin kaupungin lausunnossa apulaisoikeusasiamiehelle todettiinkin, että lasten rokottamiseen päädyttiin potilaslain 9 pykälän 4 momentin perusteella, jossa uhkaavan vaaran torjumiseksi on annettava tarpeellista hoitoa, jota huoltajalla ei ole oikeutta kieltää. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan lausunnossa kuitenkin todettiin että oikeustila asiaan liittyvän sääntelyn osalta ei ole täysin selvää, joten rokotuspäätöstä jouduttiin puntaroimaan lapsen edun kannalta huolimatta toisen vanhemman vastustuksesta.

Lue myös

Apulaisoikeusasiamies katsoi kuitenkin, että potilaan henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran edellytetään olevan konkreettisempi ja vakavampi kuin tilanne tapauksessa oli. Siksi apulaisoikeusasiamies katsoi kaupungin menetelleen virheellisesti. Lapsille ei olisi tullut antaa rokotuksia, koska vanhempien eriävät kannat olivat tiedossa. Samaan hengenvetoon apulaisoikeusasiamies katsoo, että lainsäädäntö ei ole riittävän yksiselitteinen.

Halilan mukaan lainsäädäntö vaatiikin tarkennusta, koska laki on tältä osin epäselvä. Lääkäriliiton mukaan pitäisi voida antaa yhden vanhemman suostumuksella.

– Jotenkin tuntuu käytännön elämän kannalta vieraalta, että neuvoloissa pitäisi ruveta vastaavissa tapauksissa aina selvittämään vanhempien kantoja. Laki kaipaa selvennystä.

Lääkäriliitto aikookin tavata apulaisoikeusasiamiehen tapauksen tiimoilta.

– Asiaa halutaan selventää hänen kanssaan, Halila toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Vega.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.

Ajassa
Influenssakausi on ollut laimea

Merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu missään ikäryhmässä.

Blogi
Ainoa mitä pitää pelätä, on pelko itse

Alikersantti Rokan sanoin ”jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka”, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.