1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Aromataasin estäjät voivat lisätä sydänsairauksien riskiä
Ajan­kohtai­sta

Aromataasin estäjät voivat lisätä sydänsairauksien riskiä

Rintasyövän hoitaminen aromataasin estäjillä voi lisätä sydänsairauksien riskiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Aromataasin estäjät voivat lisätä sydänsairauksien riskiä Kuva 1 / 1

Rintasyövän hoitaminen aromataasin estäjillä voi lisätä sydänsairauksien riskiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Tutkijat arvioivat, että rintasyöpää sairastaville naisille, joilla on kohonnut sydän- ja verisuonitautiriski, pitäisi harkita tavallista lyhytkestoisempaa hoitoa aromataasin estäjillä.

Aromataasin estäjät lisäävät kardiotoksisia sivuvaikutuksia, kuten sydänkohtauksia, rintakipua ja sydämen vajaatoimintaa. Tiedot selviävät meta-analyysistä, joka julkistettiin San Antonion rintasyöpäsymposiumissa viime viikolla.

Tutkijat kävivät läpi seitsemän laajaa satunnaistettua kliinistä tutkimusta, joissa vertailtiin tamoksifeenin ja aromataasin estäjien käyttöä liitännäishoitona vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Meta-analyysin mukaan aromataasin estäjien käyttäjillä oli viidenneksen suurempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin vertailuryhmällä. Toisaalta aromataasin inhibiittorit vähensivät riskiä saada laskimotulppa tai kohdun limakalvon syöpä.

Tamoksifeenin sen sijaan tiedetään olevan yhteydessä hienoiseen lisäykseen endometriaalisen syövän ja laskimotulpan todennäköisyyksissä.

Tamoksifeeni estää estrogeenin vaikutuksen rintakudoksessa. Aromataasin estäjiä käytetään ehkäisemään estrogeenin tuotantoa.

Tutkijat analysoivat myös mitä muutoksia hoidon vaihtaminen tamoksifeenista aromataasin estäjiin sai aikaan haittavaikutuksissa ja kuolleisuudessa. Tulosten mukaan vakavat haittavaikutukset olivat yhteneväisiä riippumatta siitä oliko aromataasin estäjiä käytetty koko liitännäishoidon ajan vai oliko niihin siirrytty tamoksifeenihoidon jälkeen.

Meta-analyysissä löytyi tutkijoiden mukaan viitteitä siitä, että lääkkeen vaihto vähentäisi riskiä kuolla muiden syiden kuin rintasyövän takia. Haittavaikutukset saattavat pahentua lääkkeen käyttöajan pidentyessä. Niinpä tamoksifeenin ja aromataasin estäjien peräkkäinen käyttö voisi vähentää sivuvaikutuksia.

Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.