Ajan­kohtai­sta

Aster kaatui, mitä nyt?

Kun Keski-Suomi päätti luopua Aster-hankkeesta, myös muiden alueiden on aloitettava potilastietojärjestelmän hankinta alusta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tarve saada uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä ei ole kadonnut mihinkään. Näin sanoo Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Neljän sairaanhoitopiirin yhteinen Aster -asiakas- ja potilastietojärjestelmähanke kaatui viime perjantaina, kun Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti, ettei se jatka hanketta.

Hankkeen jatkuminen olisi vaatinut myönteisen päätöksen kaikilta neljältä mukana olleelta sairaanhoitopiiriltä. Keski-Suomen lisäksi mukana hankkeessa olivat Vaasan sairaanhoitopiiri, Essote ja Siun sote.

– Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on löydettävä uusi vaihtoehto, Pirskanen sanoo.

Jatkossakin pyritään yhteistyöhön

Pirskanen uskoo, että tulevaisuudessakin Siun sote pyrkii potilastietojärjestelmän hankinnassa yhteistyöhön muiden tulevien hyvinvointialueiden kanssa.

Lue myös

– Ensin käydään keskustelut henkilöstön ja päättäjien kanssa, että millaista vaihtoehtoa lähdetään etsimään. Varmaankin halutaan potilastietojärjestelmä, joka tukee palveluintegraatiota ja on työntekijöille helppokäyttöinen ja hyvä.

– Katsotaan kaikessa rauhassa, Aster-tie on nyt kertaalleen katsottu. Varmaankin tästä Aster-harjoituksesta on opittu, että käydään tarkemmin henkilöstön kanssa läpi järjestelmän vaatimusmäärittelyä - siis sitä, mitä ollaan hankkimassa.

Osa lääkäreistä kritisoi voimakkaasti suunnitelmaa Aster -asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankkimisesta.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030