1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Astman hoidossa päävastuu potilaille ja perusterveyden-huoltoon
Ajan­kohtai­sta 22-23/1994 vsk 49 s. 2202

Astman hoidossa päävastuu potilaille ja perusterveyden-huoltoon

Ohjattua omahoitoa perusterveydenhuollossa suosittelee astmatyöryhmä aikuisten astmapotilaiden pääasialliseksi hoitomuodoksi. Taudin hoidon porrastusta tulee tarkistaa niin, että perusterveydenhuollon osuus siinä vahvistuu. Sairaanhoitopiirit vastaavat tarvittavasta koulutuksesta ja konsultaatiosta, ja tätä varten kussakin piirissä nimetään alan erikoislääkäri astman hoidon vastuuhenkilöksi. Tiedonvälittäjiksi ja koulutusyhteistyötä varten tarvitaan perusterveydenhuoltoon astmayhdyshenkilöt.

Astmatyöryhmän asetti alan järjestöjen aloitteesta sosiaali- ja terveysministeriö. Työryhmä edusti laajasti lääketieteen ja hallinnon asiantuntemusta sekä potilasjärjestöjä. Puheenjohtaja oli neuvotteleva virkamies Kaj Koskela STM:stä ja varapuheenjohtaja dosentti Tari Haahtela Allergia- ja Astmaliiton edustajana.

Astmaohjelma 1994-2004 esittää selviä tavoitteita taudin ehkäisyyn, diagnostiikkaan, hoitoon ja kuntoutukseen sekä osin yksityiskohtaisiakin keinoja niiden saavuttamiseksi. Erityisesti astman diagnostiikasta ja hoidosta on tarkat suositukset, joissa keskeistä on varhainen diagnostiikka sekä hoito ensisijaisesti anti-inflammatorisella lääkityksellä jo taudin aikaisessa vaiheessa.

Allergiatestauksia ja -tutkimuksia varten suositellaan keskussairaaloihin perustettavaksi mahdollisuuksien mukaan erikoisalojen yhteiset allergialaboratoriot; niistä on jo hyviä kokemuksia joissakin sairaanhoitopiireissä.

Kuntoutus suositellaan järjestettäväksi ensisijaisesti hoidon yhteydessä avohoidossa.

Lue myös

Päävastuu ohjelman toteuttamisesta, seurannasta ja tarkistamisesta tarpeen mukaan annetaan sosiaali- ja terveysministeriölle. Tiedotuksesta ja koulutuksesta huolehtivat järjestöt ja viranomaiset yhteistyössä. Lääketeollisuuden tuki nähdään tärkeäksi. Alueellisesta ohjauksesta huolehtivat sairaanhoitopiirit ja lääninhallitukset sekä paikallisesti terveyskeskukset.

Ohjelman luovutustilaisuudessa ministeri Jorma Huuhtanen lupasi tiedotus- ja koulutusyhteistyölle omasta puolestaan STM:n avun ja tuen.

Osana tiedotusta Astmaohjelma 1994-2004 julkaistaan lähiaikoina Lääkärilehdessä. (EP)

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotauti ja tyypin 2 diabetes – kohtalokas yhdistelmä

Diabeteksen tunnistaminen sydänsairauden ilmene­misen jälkeen on edelleen ajankohtaista, kirjoittavat Tuomas Kiviniemi (kuvassa) ja Juhani Junttila.