1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Asuminen teemana Vimmaismessuilla
Ajan­kohtai­sta 15/1999 vsk 54 s. 2010

Asuminen teemana Vimmaismessuilla

Mielenterveyden Keskusliiton, Mielenterveysyhdistys Helmin, Niemenkotiyhdistyksen ja Omaiset mielenterveystyön tukena ry:n järjestämillä Vimmaismessuilla pohdittiin tänä vuonna mm. vammaisten asumista.

Psykiatri Jorma Oksanen Helsingin läntisestä terveyskeskuksesta kertoi, että skitsofreniapotilaiden kuntoutuksen ongelma on se, että sosiaalisten selviytymistaitojen järjestelmällinen arvio tehdään usein vasta myöhäisessä vaiheessa, kun ongelmia on jo syntynyt paljon. Olisi luotava järjestelmä, jossa heti ensimmäisen sairaalahoitokerran yhteydessä tutkittaisiin potilaan selviytymistä kotiympäristössään, ja myös neuropsykologin kognitiivisen selvittelyn tulisi kuulua skitsofreniapotilaan tutkimusohjelmaan. Tällä tavalla poimittaisiin esiin henkilöt, jotka tarvitsevat intensiivistä kuntoutusta jo varhaisessa vaiheessa.

- Asumiskuntoutuksen keskeinen kehittäjä on ollut tamperelainen Sopimusvuori ry., jonka mallin mukaan on useita pitkäaikaisessa laitoshoidossa olleita potilaita kuntoutettu portaittain yhä vähemmän tukea sisältäviin asumismuotoihin, kutoutus- ja pienkotien kautta itsenäiseen asumiseen. Tulevaisuudessa skitsofreniapotilaiden asumiskuntoutuksen painopiste tulee olemaan kotikuntoutuksessa: potilaita tuetaan selviytymään omissa kodeissaan, jotka voivat olla itse hankittuja tai ns. välivuokrausasuntoja. Tämä edellyttää, että integroidut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuodaan potilaiden koteihin, jotta saadaan aikaan suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta, kertoi Jorma Oksanen.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.