Ajan­kohtai­sta 3/1996 vsk 51 s. 184

Atsovärit taas sallittuja -Allergialiitto huolestunut

Allergikoille haitallisten atsoväriaineiden käyttö elintarvikkeissa on ollut Pohjoismaissa pitkään kiellettyä. Meillä kielto on ollut voimassa vuodesta 1981 lähtien. EU:ssa tiettyjen kansallisten lisäainemääräysten kuitenkin katsotaan muodostavan vapaata kauppaa rajoittavia esteitä, ja tällä perusteella mm. atsoväriaineita koskeva kielto on tämän vuoden alusta kumottu.

Atsoväriaineet, mm. tartratsiini E 102, paraoranssi E 110, uuskokkiini E 124 ja amarantti E 123, kiellettiin niiden aiheuttamien yliherkkyysoireiden vuoksi. Ne saattavat aiheuttaa allergista nuhaa, astmaoireita, nokkosihottumaa, turvotuksia, vatsakramppeja sekä viivästyneitä ihoreaktioita. Elintarviketeollisuudessa näitä aineita on käytetty niiden luonnonvärejä voimakkaamman värin vuoksi.

Allergia- ja Astmaliiton asiantuntijaneuvosto on huolestunut erityisesti virvoitusjuomiin mahdollisesti käytettävien atsovärien vaaroista allergikoille. Se on vedonnut Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliittoon pyytäen, että tämä kieltäisi atsovärien käytön mallas- ja virvoitusjuomissa.

Lue myös

Asiantuntijaneuvosto perustelee kannanottoaan sillä, että kuluttajat toivovat yleisesti lisäaineiden käytön rajoittamista. Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvontaan on myös tullut huolestuneita kyselyjä atsovärien vaaroista.

"Atsoväriaineet ovat kuluttajien, erityisesti lasten vanhempien mukaan virvoitusjuomissa ja muissakin elintarvikkeissa tarpeettomia", kannanotossa sanotaan. "Terveydenhuoltohenkilöiden mukaan ne ovat terveysriski osalle väestöä ja allergisten mielestä uhka heidän hyvinvoinnilleen. Atsoväriaineettomuus olisi oikein informoituna varmasti suoranainen myyntivaltti tuottajalle."

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030