Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2009 vsk 64 s. 252

Auttaako raha laihtumaan?

Mari Vehmanen

Tiedelehti JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että painonpudotuksesta maksettu pieni rahasumma auttoi koeryhmää laihtumaan. Kannattaisiko palkkiot siis ottaa käyttöön terveydenhuollossa, tutkija Patrik Borg UKK-instituutista?

- Tällaisia tuloksiahan on saatu ennenkin. Myös se tiedetään, että vedonlyönti tuottaa usein lyhyessä ajassa isoja painonlaskuja.

- Itse en silti olisi palkkioiden kannalla. Tässä ollaan taas kerran sen ydinasian äärellä, että lyhytaikainen laihduttaminen on ihan eri juttu kuin pysyvä normaalipainoon pääsy. Ylipainoisilla riittää kyllä muutenkin motiiveja hoikistua. Puutetta on hyvistä keinoissa, ei halusta laihtua, ja tähän ongelmaan raha ei tuo ratkaisua.

Millaisia muita uusia, radikaalejakin keinoja olisi olemassa?

- Mielestäni jo laihdutusleikkaus on kyllä aika radikaali menetelmä. Muuallahan on niin kutsuttuja "fat campeja" ja suljettuja laihdutuslaitoksia.

Lue myös

- Minusta ihan tarpeeksi radikaalia olisi, että terveydenhuollon ammattilaiset alkaisivat antaa parempaa ohjausta yksioikoisen "syö vähemmän kuin kulutat" -tiukistelun sijaan. Nykylinja ajaa ihmiset todella ainoastaan syömään vähemmän - ei paremmin tai terveellisemmin.

Onko laihdutusaiheisista tv-kisailuista hyötyä?

- Näen ne lähinnä haitallisiksi. Kilpailuista välittyy kovin tiukka kuva elintapamuutoksesta, ja ne keskittyvät liikaa pelkän painon tuijottamiseen. Tarvetta olisi ohjelmille, jotka käsittelisivät hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.


Kirjallisuutta
1
Volpp KG ym. Financial incentive-based approaches for weight loss: a randomized trial. JAMA 2008;300:2631-7.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030