1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Äyräpään palkinto Taina Pihlajaniemelle
Ajan­kohtai­sta

Äyräpään palkinto Taina Pihlajaniemelle

– Olen onnellinen, että kollageenien lääketieteellinen potentiaali saa näin tunnustusta. Solujen ja soluväliaineiden dialogi on pakko ymmärtää, jotta voidaan ymmärtää solujen ja kudosten toimintaa ja häiriöitä kaikissa patologisissa prosesseissa, professori Pihlajaniemi sanoo.

Äyräpään palkinto Taina Pihlajaniemelle Kuva 1 / 1

Vuoden 2013 Matti Äyräpään palkinto on myönnetty professori Taina Pihlajaniemelle. Pihlajaniemi palkitaan kansainvälisesti tunnustettuna ja arvostettuna solun väliaineen tutkijana.

Palkinnon myöntämisperusteiden mukaan professori Pihlajaniemen tutkimustulokset voivat vaikuttaa monien sairauksien hoitoon. Hänen työnsä kohdistuu soluvälitilan proteiineihin, erityisesti kollageeneihin.

– Pihlajaniemi on identifioinut selkärankaisten lähes 30 erilaisesta kollageenityypistä kolme; tyypit XIII, XV ja XVIII. Näillä sukkulamadosta, banaanikärpäsestä ja seeprakalasta ihmiseen evoluution myötä konservoituneilla kollageenityypeillä uskotaan olevan erityisen suuri merkitys lääketieteessä, Lääkäriseura Duodecim kertoo palkinnon myöntämisperusteissa.

Pihlajaniemi on ollut kehittämässä lääketieteellisiin sovelluksiin käytettävää menetelmää, jolla ihmiskollageenia tuotetaan hiivasoluissa. Menetelmän avulla on tutkittu muun muassa keinotekoisen sarveiskalvon toimivuutta.

Oulun yliopiston tutkimusrehtorina ja Oulun yliopistoon viime vuonna perustetun tutkimuksen huippuyksikön johtajana toimiva Pihlajaniemi mainitaan myös ansioituneeksi lääkäreiden tutkijakouluttajaksi sekä erilaisten tiedehallinnon tehtävien taitajaksi.

Pihlajaniemi sanoo olevansa kiitollinen merkittävästä huomionosoituksesta.

– Olin kovin yllättynyt kuullessani palkinnosta. Olen onnellinen, että kollageenien lääketieteellinen potentiaali saa näin tunnustusta. Solujen ja soluväliaineiden dialogi on pakko ymmärtää, jotta voidaan ymmärtää solujen ja kudosten toimintaa ja häiriöitä kaikissa patologisissa prosesseissa.

Matti Äyräpään palkinto on arvoltaan 20 000 euroa. Palkinto jaetaan Helsingin Lääkäripäivillä huomenna 8.1.

Jaana Ahlblad
Kuva: Oulun yliopisto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.