1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Biopankkien ja syöpäkeskusten valtionavustukset viipyvät edelleen
Ajan­kohtai­sta

Biopankkien ja syöpäkeskusten valtionavustukset viipyvät edelleen

Viimeisin luvattu dead line ylittyi toukokuun lopussa.

Biopankkien ja syöpäkeskusten valtionavustukset viipyvät edelleen Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Biopankkien ja syöpäkeskusten odottamat valtionavustuspäätökset viipyvät lupauksista huolimatta edelleen. Lääkärilehti kertoi muutamia viikkoja sitten, että biopankeissa ja syöpäkeskuksissa ihmetellään, miksi terveysalan kasvustrategiaan liittyvät valtionavustukset viipyvät.

Viime kesänä jätettyihin hakemuksiin ei ollut saatu päätöksiä sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) useista annetuista määräajoista ja lupauksista huolimatta. Tämä viivästyttää suunniteltuja hankkeita esimerkiksi biopankkitoiminnan harmonisoimiseksi ja kehittämiseksi.

Johtaja Tuula Helander STM:n turvallisuus- ja terveysosastolta kertoi tuolloin, että useat ikävät ja poikkeuksellisetkin yhteensattumat ovat aiheuttaneet viivästyksiä valtionavustuspäätösten tekemiseen. Myös koronapandemian ministeriöön tuomat paineet ovat vaikuttaneet asiaan.

Helander kertoi, että tavoitteena on rahoituspäätösten tekeminen toukokuussa.

Näin ei kuitenkaan ole Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahden mukaan tapahtunut, vaan päätökset viipyvät edelleen.

– Toukokuussa ei biopankkien suuntaan ole tapahtunut edistystä terveysalan kasvustrategian toteuttamiseksi, Hautalahti kertoo sähköpostitse.

Lue myös

– Nyt on kulunut noin vuosi siitä kun hakemuksemme toimitettiin määräajassa ministeriölle ja yhtään kysymystä itse asiasisältöön emme ole heiltä tänä aikana saaneet, hän jatkaa.

Myöskään syöpäkeskuksille ei ole tullut mitään rahoituspäätöksiä, kertoo Eteläisen syöpäkeskuksen johtaja Mika Mustonen sähköpostitse.

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia on julkistettu jo vuonna 2014 ja Sanna Marinin hallitus on siihen sitoutunut.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.