Ajan­kohtai­sta

Biosimilaarien käyttöönotto takkuaa

Vain puolet lääkäreistä aloittaa biosimilaarin ensimmäisenä biologisena lääkehoitona.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Vain puolet lääkäreistä aloittaa biosimilaarin ensimmäisenä biologisena lääkehoitona tai vaihtaa potilaan aiemman biologisen lääkehoidon biosimilaariin, ilmeni Fimean tutkimuksessa.

Tämä siitä huolimatta, että biologisia lääkkeitä määräävät lääkärit suhtautuvat biosimilaarien käyttöönottoon pääosin positiivisesti. Suurin osa pitää biologisia alkuperäislääkkeitä ja biosimilaareja samanarvoisina.

Biosimilaarien käyttöönottoa estäviä tekijöitä olivat lääkäreiden henkilökohtaiset mielipiteet ja toive lääkkeenmääräämisautonomiasta, potilaan toive käyttää alkuperäisvalmistetta sekä biosimilaarien korkea hinta, vaikka ne olisivatkin edullisempia kuin alkuperäisvalmisteet.

Tutkimuksen mukaan biosimilaarien käytön lisäämistä edistäisivät tiedon jakaminen, yhteiset käytännöt ja toimintatavat. Asiaa voi edistää myös teknisten ratkaisujen avulla.

Tutkijat haastattelivat lääkäreitä

Fimean tutkimuksessa haastateltiin 40:tä kliinistä työtä tekevää lääkäriä.

Yksi perusterveydenhuollossa työskentelevä diabeteslääkäri kertoi, että määrää alkuperäisvalmistetta ja biosimilaaria vuorotellen, jos niiden hinta on asettunut samalle tasolle

– Minusta se on reilua näin, hän kuvaa.

Joillakin lääkäreillä ei ollut juurikaan kokemusta biosimilaareista.

– Itse en muista, että olisin näistä itse pistettävistä valmisteista vielä vaihtanut, tai aloittanut kenellekään biosimilaaria, kertoi keskussairaalassa työskentelevä reumatologi.

Jotkut kuvasivat siirtyvänsä ripeästi biosimilaarien määräämiseen, mutta aina se ei ole helppoa.

Lue myös

– Vaihtaminen teetti meille valtavasti työtä, ylimääräisiä soittokontrolleja ja joillakin potilailla käyntikontrolleja, sanoi yliopistosairaalassa työskentelevä diabeteslääkäri.

Biosimilaari lisää hintakilpailua

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi biologisen alkuperäislääkkeen kanssa. Biosimilaarien käyttöönotto lisää hintakilpailua.

Biologisten lääkkeiden käyttö on yleistynyt monien sairauksien, kuten reuma- ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Biologiset lääkkeet ovat tyypillisesti kalliita. Vuonna 2017 kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkevalmisteen joukossa Suomessa oli kahdeksan biologista lääkettä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030