1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Biosimilaarien käyttöönotto takkuaa
Ajan­kohtai­sta

Biosimilaarien käyttöönotto takkuaa

Vain puolet lääkäreistä aloittaa biosimilaarin ensimmäisenä biologisena lääkehoitona.

Biosimilaarien käyttöönotto takkuaa Kuva 1 / 1

Vain puolet lääkäreistä aloittaa biosimilaarin ensimmäisenä biologisena lääkehoitona tai vaihtaa potilaan aiemman biologisen lääkehoidon biosimilaariin, ilmeni Fimean tutkimuksessa.

Tämä siitä huolimatta, että biologisia lääkkeitä määräävät lääkärit suhtautuvat biosimilaarien käyttöönottoon pääosin positiivisesti. Suurin osa pitää biologisia alkuperäislääkkeitä ja biosimilaareja samanarvoisina.

Biosimilaarien käyttöönottoa estäviä tekijöitä olivat lääkäreiden henkilökohtaiset mielipiteet ja toive lääkkeenmääräämisautonomiasta, potilaan toive käyttää alkuperäisvalmistetta sekä biosimilaarien korkea hinta, vaikka ne olisivatkin edullisempia kuin alkuperäisvalmisteet.

Tutkimuksen mukaan biosimilaarien käytön lisäämistä edistäisivät tiedon jakaminen, yhteiset käytännöt ja toimintatavat. Asiaa voi edistää myös teknisten ratkaisujen avulla.

Tutkijat haastattelivat lääkäreitä

Fimean tutkimuksessa haastateltiin 40:tä kliinistä työtä tekevää lääkäriä.

Yksi perusterveydenhuollossa työskentelevä diabeteslääkäri kertoi, että määrää alkuperäisvalmistetta ja biosimilaaria vuorotellen, jos niiden hinta on asettunut samalle tasolle

– Minusta se on reilua näin, hän kuvaa.

Joillakin lääkäreillä ei ollut juurikaan kokemusta biosimilaareista.

– Itse en muista, että olisin näistä itse pistettävistä valmisteista vielä vaihtanut, tai aloittanut kenellekään biosimilaaria, kertoi keskussairaalassa työskentelevä reumatologi.

Jotkut kuvasivat siirtyvänsä ripeästi biosimilaarien määräämiseen, mutta aina se ei ole helppoa.

Lue myös

– Vaihtaminen teetti meille valtavasti työtä, ylimääräisiä soittokontrolleja ja joillakin potilailla käyntikontrolleja, sanoi yliopistosairaalassa työskentelevä diabeteslääkäri.

Biosimilaari lisää hintakilpailua

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi biologisen alkuperäislääkkeen kanssa. Biosimilaarien käyttöönotto lisää hintakilpailua.

Biologisten lääkkeiden käyttö on yleistynyt monien sairauksien, kuten reuma- ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Biologiset lääkkeet ovat tyypillisesti kalliita. Vuonna 2017 kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkevalmisteen joukossa Suomessa oli kahdeksan biologista lääkettä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.