Lehti 30: Ajan­kohtai­sta 30/1999 vsk 54 s. 3743

Biotieteiden valtakunnallinen katselmus: Geenitekniikan sovellutukset painottavat elintarvikkeiden laatua

Geenitekniikkaa on sovellettu jo yli 100 kasvilajin kehittämiseen sen jälkeen, kun ensimmäinen siirtogeeninen kasvi saatiin aikaan vuonna 1983.

-Geenitekniikka mahdollistaa kasvien täsmäjalostuksen. Tällöin yksi geeni, esimerkiksi kestävyys virustauteja vastaan, voidaan siirtää kasvilajikkeeseen, jonka viljely- ja laatuominaisuudet ovat muilta osin hyvät. Tällä tavalla voidaan nopeuttaa huomattavasti lajikkeen jalostusprosessia, joka muuten vie yleensä 15-30 vuotta. Siirtogeeninen kasvi voidaan tuottaa noin 6 kuukaudessa. Siirtogeenitekniikan alkuvaiheessa kehitettiin erityisesti tuottajalle tärkeitä kasvien viljelyominaisuuksia, kuten esimerkiksi kasvien kestävyyttä tauteja ja hyönteisiä vastaan. Näiden keksintöjen avulla on korvattu kemiaa genetiikalla eli torjunta-aineiden käyttöä on ollut mahdollista vähentää parantamalla kasvien puolustuskykyä, kertoi professori Eija Peuhu Helsingin yliopistosta Biotieteiden valtakunnallisessa tapahtumassa, Bio '99:ssä Helsingissä.

Nyt geeniteknologian sovellutukset ovat kehittäneet yhä enemmän elintarvikkeiden laatuominaisuuksia, jotka kiinnostavat kuluttajia. Vihannesten säilyvyyttä on parannettu, perunan tärkkelystä lisätty ja muokattu ja ruokaöljyjen rasvahappojen koostumusta on muutettu terveellisemmäksi. Täsmäjalostuksella on paljon mahdollisuuksia kehitettäessä terveysvaikutteisia elintarvikkeita.

Lue myös

Professori Hannu Mykkänen Kuopion yliopistosta totesi, että geenitekniikalla tuotettuihin elintarvikkeisiin saattaa sisältyä eettisiä ongelmia. Tällaisia pulmia voi tulla vastaan esimerkiksi silloin, kun eri eläinten ja kasvien perimää sekoitetaan samaan tuotteeseen. Kuitenkin - toisin kuin kuluttaja kokee - geeniruoan terveysvaikutusten osalta ongelmana eivät ole vieraat geenit, vaan geenien mahdolliset tuotteet, kuten allergisoivat proteiinit. Sekä geeniteknisesti tuotettujen että tavanomaisten elintarvikkeiden turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista tarvitaan lisää tietoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030