Ajan­kohtai­sta

BMJ: Brexit aiheuttaa haittaa terveydenhuollolle

Lääkärijärjestöt vastustavat Brexitiä, koska pelkäävät Brexitin vaarantavan kansalaisten terveyden.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

BMJ:n blogin mukaan kliinikkojen ja tutkijoiden viesti on selvä. Brexit on huono asia terveydenhuollolle. Brexit ja talouden heikkeneminen vaikuttavat merkittävästi yhteiskunnan kaikkein heikko-osaisimpien elämään. Todellisuus Brexitistä on erilainen kuin kansanäänestyksen aikoihin Brexitin vaikutuksista kerrotut asiat.

Terveydenhuollon kustannukset kasvavat, kun Britannia jättää EU:n maaliskuussa 2019. Esimerkiksi lentorahdit lyhyttä säilytysaikaa vaativille välttämättömille lääketieteellisille tarvikkeille merkitsevät kustannuksia.

BMJ toteaa, että lääkeyhtiöt käyttävät jo nyt satoja miljoonia valmiussuunnitelmiin. Lopulta nämä kustannukset siirtyvät NHS:n ja veronmaksajien maksettaviksi. Nämä rahat pitäisi mieluummin käyttää potilaiden hoitoon.

Monet yritykset ovat myös tehneet johtopäätökset, että niiden on parasta sijoittua uudelleen muualle tai ainakin pysäyttää investointinsa Britanniassa Brexitin luoman epävarmuuden vuoksi.

Lue myös

Ulkomaisia terveydenhuollon työntekijöitä ei varaa menettää

Britanniassa noin 9 prosenttia lääkäreistä, yli 5 prosenttia hoitajista ja 16 prosenttia hammaslääkäreistä on tullut Euroopan talousalueen maista. Näiden maiden kansalaisilla on merkittävä rooli myös Britannian sosiaalihuollon työntekijöinä. Heidän määränsä kasvoi yli 60 prosenttia vuosina 2011–2016. Ennusteiden mukaan 5 000–10 000 hoitajasta tulee pula Britanniassa vuoteen 2021 mennessä.

BMJ:n mukaan Britannian terveydenhuollolla ei ole varaa menettää muista maista tulleita terveydenhuollon ammattilaisia. Monet terveydenhuollon työntekijät tuntevat nyt, etteivät he ole tervetulleita Britanniaan, koska Brexit-kampanjassa esiintyi ulkomaalaisvihamielistä retoriikkaa. Tämä on BMJ:n mukaan häpeällistä.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030