Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/2008 vsk 63 s. 2490

Britannian terveydenhuolto tähtää ilmastotalkoiden kärkipaikalle

Päivi Hietanen

Britannian National Health Service (NHS) on ottanut johtavan roolin ilmastonmuutoksen torjumisessa. Avuksi tämä 1,3 miljoonan työntekijän työnantaja - Euroopan suurin - on perustanut kestävän kehityksen yksikön ja palkannut Carbon Trust -konsulttiyrityksen hiilistrategiaa luomaan (1).

NHS:n ohjelman tärkein tavoite on kehittää realistiset suositukset hiilipäästöjen vähentämiseksi ja energialaskujen pienentämiseksi. Säästetyt rahat käytetään ydintoiminnan eli terveyspalvelujen tuottamiseen.

Energiankäyttö on jo tehostunut

Jo toteutuneet suositukset ovat tehostaneet sairaala- ja laitosrakennusten energian käyttöä. Kulutusta on mitattu, monitoroitu ja säädetty todellisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi tietokoneiden ja muiden laitteiden sammuttamista ei ole jätetty yksittäisen työntekijän varaan, vaan automaatti katkaisee virran sovittuun aikaan.

Päästöjä aiotaan jatkossa vähentää myös mm. optimoimalla työpaikkaliikennettä, potilaiden kulkua ja tavaroiden kuljetuksia. Tuotteiden ja palvelujen hankintaketjuja tarkastellaan, ja toivottavasti huomataan, että esimerkiksi sairaalakeittiössä käytettäviä raaka-aineita ei ole pakko ostaa Argentiinasta saakka. Matkakilometrejä vähennetään suosimalla videokonferensseja.

Käytännössä hiilipäästöjen on laskettu vähenevän keskimäärin 20 % seuraavien 5 vuoden aikana. Tämä merkitsee samalla 450 000 punnan vuosittaista säästöä ohjelmassa tähän mennessä mukana olleiden laitosten energialaskuun.

Energiamestari ja johto avainasemassa

Ohjelman onnistuminen edellyttää hyvän asiantuntijatuen lisäksi sitä, että sairaaloissa ja muissa laitoksissa myös johdon edustajat osallistuvat käytännön ratkaisuja pohtiviin työryhmiin. Projektin johtamiseen on myös varattava aikaa - kymmenen kuukauden projektissa jopa kaksi työpäivää viikossa.

Ruohonjuuritasolla jokaisessa yksikössä toimii "energiamestari", asiasta kiinnostunut ja siihen sitoutunut työntekijä, joka voi olla esim. lääkäri. Hän seuraa oman klinikkansa energiankäyttöä ja tunnistaa säästökohteita.

Englantilaiset epidemiologit kysyivät NHS:n ohjelman esittelytilaisuudessa Carbon Reduction and Health -seminaarissa kesäkuussa Lontoossa, kuinka ilmastonmuutos on esillä Suomessa ja kuinka tarmokkaasti terveydenhuolto on ryhtynyt toimenpiteisiin sen hidastamiseksi. Täytyi todeta, että lapsenkenkämme ovat toistaiseksi aivan liian pienet isolle hiilijalallemme. Seurasi ihmetteleviä katseita, Pohjois-Karjala-projektin ja Pekka Puskan muistelua. Meillä on kokemusta siitä, että käyttäytymisen muutokset ovat vaikeita, mutta mahdollisia. Ne vaativat hyviä roolimalleja ja vahvaa johtajuutta.

It´s the environmet, stupid

Britannia on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään 60 % vuoteen 2050 mennessä. Saarivaltiossa ilmastonmuutosta kuitenkin pidetään paitsi uhkana, myös mahdollisuutena, jonka odotetaan olevan keskeinen taloudellisen kasvun ylläpitäjä (2).

Lue myös

Kestävään kehitykseen liittyvät innovaatiot ovat kysyttyjä ja uusiutuvan energian ja energia-tehokkaan teollisuuden uskotaan luovan miljoonia "green collar" -työpaikkoja. Politiikassa ilmastonmuutos on nousemassa agendalle talouden ohi. "It´s the environmet, stupid" otsikoi Guardian heinäkuussa (3) mukaillen presidentti Bill Clintonin kampanjastrategikon kuolematonta lausetta. Tämä totesi aikoinaan Clintonin menestyksen avaimesta Bushin lyömiseksi: "It's the economy, stupid".

Miten NHS:n ohjelma etenee?

NHS:n ohjelma rakentuu viidestä vaiheesta.

Ensin laitos, esimerkiksi sairaala, sitoutetaan yhteiseen tavoitteeseen. Tämän jälkeen kartoitetaan lähtökohta, lasketaan hiilijalanjälki, tehdään ennuste ja tarkennetaan säästökohteet. Tarkastelun kohteina ovat rakennusten energiankulutus, liikenne, palvelujen ja tuotteiden osto sekä jätehuolto.

Kolmannessa vaiheessa tunnistetaan riskit ja mahdollisuudet, joita ilmastonmuutokseen liittyy. Neljännessä vaiheessa muodostetaan hiilipihi strategia ja suunnitellaan organisaation jokapäiväisten toimintojen parhaat käytännöt.

Lopuksi suunnitelma otetaan käyttöön ja sen toteutumista seurataan.


Kirjallisuutta
1
Saving Carbon, improving health. A draft carbon reduction strategy for the NHS in England. Saatavilla verkosssa: www.sdu.nhs.uk/resource_library/
2
Gordon Brown. No excuse for inaction when times get tough. The Guardian, July 16, 2008.
3
John Vidal. It´s the environment, stupid. The Guardian, July 16, 2008.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030