Ajan­kohtai­sta

Clinton ja Obama kiistelevät Yhdysvaltain terveydenhuollosta

Presidentinvaalien demokraattiehdokkaiden näkemykset tilanteen parantamisesta eroavat jyrkästi toisistaan.

Yhdysvaltain presidentinvaalien demokraattiehdokkaiden näkemykset maan terveydenhuollon tilanteen parantamisesta eroavat jyrkästi toisistaan.

Tämä kävi selväksi, kun kärkiehdokkaat väittelivät aiheesta CNN-televisiokanavalla. The New York Timesin mukaan kyseessä oli yksi ehdokkaiden eloisimmista keskusteluista.

Gallupeja johtavan senaattorin Hillary Clintonin ja kakkosehdokkaan, senaattorin Barack Obaman näkemysero kiteytyy siinä, pitäisikö kansalaiset velvoittaa hankkimaan terveysvakuutus erillisellä mandaatilla vai ei.

Ehdokaskisa on kuumimmillaan

Clintonin suunnitelman mukaan kaikkien yhdysvaltalaisten tulisi hankkia terveysvakuutus, ja osalle voitaisiin myöntää tukia siihen. Obaman mielestä vain lapsilta tulisi vaatia vakuutus. Hänestä työnantajien tulisi tarjota terveysvakuutus tai uusi, julkinen ohjelma voisi taata, että vakuutus olisi edullisesti myös työelämän ulkopuolella olevien saatavilla.

Clinton kritisoi Obaman suunnitelmaa siitä, että se jättää 15 miljoonaa amerikkalaista ilman terveydenhuoltoa.

– Ainoa ero Clintonin ja minun suunnitelmien välillä on, että hänestä terveydenhuollosta paitsi jäävien ongelma on, että kukaan ei ole pakottanut heitä hankkimaan terveydenhoitoa. Minun nähdäkseni ihmiset haluaisivat terveydenhoitoa epätoivoisesti, mutta heillä ei ole siihen varaa, Obama totesi väittelyssä.

The Boston Globen mukaan Clinton iski kilpailijoitaan keskustelussa epätavallisen reippaasti. Mielipidemittausten kolmossijaa pitävää John Edwardsia hän moitti siitä, että tämä ei kannattanut yleistä ja kattavaa terveydenhuoltoa presidentinvaalikampanjassaan vuonna 2004. Nyt Edwards puhuu asian puolesta.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on vajaa vuosi aikaa. Puolueiden ehdokaskisa on kuumimmillaan, sillä ehdokkaiden esivaalit alkavat puolentoista kuukauden päästä. Republikaanien ennakkosuosikki on Rudy Giuliani, mutta ehdokkaiden kannatus jakautuu tasaisemmin kuin demokraateilla.

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on noussut viime aikoina tapetille kansainvälisestikin muun muassa Michael Mooren Sicko-dokumenttielokuvan ansiosta. Elokuvassa Moore osoittaa järjestelmän ongelmia ja vaatii verorahoilla kustannettua, kaikille ilmaista terveydenhuoltojärjestelmää.

Miia Soininen

Lue myös: Sicko - totta ja tunteilua

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030