Clostridium difficile leviää sairaaloissa
Ripulia ja vaikeaa suolitulehdusta aiheuttavaa bakteeria on löydetty Suomessa jo kahdeksasta sairaanhoitopiiristä.
Clostridium difficile -bakteeria on löytynyt Suomessa jo kahdeksasta sairaanhoitopiiristä (HUS, Varsinais-Suomi, Kymenlaakso, Satakunta, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Keski-Pohjanmaa).
Etelä-Karjalassa on havaittu tänä vuonna jo noin 60 tapausta, Kymenlaaksossa tapauksia on ollut noin 160. Kansanterveyslaitos on kirjannut tänä vuonna jo 2 500 tautitapausta. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin tehtiin yli 6 000 ilmoitusta.
Bakteeri havaittiin ensimmäisen kerran Suomessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lokakuussa 2007. Kanta löytyi kolmelta ihmiseltä, jotka kaikki kuolivat.
Clostridium difficile -bakteeri voi aiheuttaa vaikeaa ripulia antibioottihoidon seurauksena, jos suoliston oma mikrobikasvusto häiriintyy. Normaalistikin useiden ihmisten elimistössä esiintyvä bakteeri aiheuttaa yliotteen saatuaan ripulia, vatsakipuja ja kuumetta.
Bakteeri muodostaa toksiineja ja niiden lisäksi itiöitä, jotka voivat elää kuukausia tekstiileissä ja pölyssä. Bakteeri on erittäin tarttuva ja vaikea torjua, joten potilas on eristettävä.
Sirpa Kulonen